Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Chişinău, 26 mar /Agerpres/ - Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu" şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, organizează, la 27 martie, o serie de manifestări culturale cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Potrivit programul manifestărilor anunţat pe site-ul Primăriei Chişinău, în cursul dimineţii de vineri va avea loc o depunere de flori la mormintele deputaţilor care au făcut parte din Sfatul Ţării şi care sunt înmormântaţi la cimitirul central din capitală, după care va urma deschiderea a două expoziţii - una de fotografii istorice sub genericul 'Sfatul Ţării - Primul Parlament al Basarabiei', organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi o alta de drapele istorice din colecţia colonelului Petru Costin, înscrisă în Cartea Recordurilor GUINESS, organizată cu sprijinul Muzeului Serviciului Vamal şi al Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Programul de manifestări mai include şi organizarea conferinţei ştiinţifice ''Unitate Naţională - Identitate Europeană", la care vor participa personalităţi marcante din diverse domenii: istorici, politicieni, foşti deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic (1990-1994). Conferinţa va avea loc în incinta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, chiar în clădirea unde, la 27 martie 1918, deputaţii Sfatului Ţării au votat Unirea Basarabiei cu România.

Împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată la Chişinău şi prin organizarea unei Hore a Unirii. Evenimentul, ce se va desfăşura sub genericul ''Hai să dăm mână cu mână'', face parte dintr-o serie de manifestări desfăşurate în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Corina Bezer, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că ziua de 27 martie are o conotaţie istorică deosebită care trebuie readusă în atenţia tuturor. ''Hora Unirii este dansul care reprezintă semnificaţia evenimentului care a avut loc la 27 martie 1918. Este o horă a unităţii naţionale, a promovării valorilor noastre. Împreună cu un grup de iniţiativă civică din cadrul Universităţii de Stat din Moldova am hotărât să organizăm un astfel de eveniment pentru studenţii universităţii, pentru a promova această dată în rândul tinerilor, pentru că, din păcate, se cam uită aceste valori româneşti'', a subliniat Corina Bezer pentru Radio Moldova Actualităţi.

În cadrul manifestării, studenţii vor fi informaţi cu privire la semnificaţia datei de 27 martie 1918 şi se vor lua parte la o Horă a Unirii, după care va fi organizat un marş de solidaritate către Ambasada României.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România vor continua şi în celelalte zile, duminică urmând să fie organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău o Mare Adunare Tricoloră.

La 27 martie 2015 se împlinesc 97 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Unirii Basarabiei cu România, în 1918. 22 de ani mai târziu, la 28 iunie 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, trupele sovietice reocupă Basarabia şi o anexează la Uniunea Sovietică.

Într-un interviu acordat joi postului Europa Liberă, istoricul basarabean Gheorghe Cojocau subliniază semnificaţia evenimentului de acum 97 de ani pentru naţiunea română. ''Unirea Basarabiei cu România, de la care se vor marca mâine, 27 martie, 97 de ani, a dat expresie tendinţei fireşti de revenire la vatra strămoşească şi a reprezentat în condiţiile extrem de complicate ale anului 1918 o autentică soluţie nu numai pentru salvarea fiinţei naţionale româneşti dintre Prut şi Nistru, ca şi a etniilor minoritare, dar şi pentru păstrarea şi consolidarea într-un nou cadru a libertăţilor democratice câştigate în urma prăbuşirii autocraţiei ruse. Aşa cum s-a adeverit către finele anului 1918, Unirea din 27 martie dăduse şi menţinuse în zile de grea cumpănă pentru întreaga naţiune română speranţa în făurirea unităţii naţionale depline''.AGERPRES/(AS - autor: Flori Tiulea, editor: Ionuţ Mareş)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.