Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vilnius, 18 mar /Agerpres/ - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, joi după-amiază, pentru o şedinţă informală cu uşile închise, cu privire la situaţia din Crimeea, la un an după anexarea peninsulei la Rusia, au anunţat miercuri diplomaţi, potrivit AFP.

Rusia ar urma să boicoteze această reuniune organizată de Lituania, la care va participa inclusiv liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev.

Ruşii consideră că peninsula Crimeea este parte integrantă a Rusiei şi nu constituie subiect pentru o discuţie legitimă pentru Consiliul de Securitate, a explicat un diplomat occidental. Potrivit altui diplomat al Consiliului, Moscova şi-a înştiinţat partenerii cu privire la intenţia sa de a boicota reuniunea, acuzând Lituania că 'abuzează de formatul Arria' din raţiuni politice.

Reuniunea se va ţine în 'format Arria', de la numele fostului ambasador al Venezuelei, Diego Arria, care a inventat acest concept în 1992. Este vorba de consultări informale şi confidenţiale, organizate la iniţiativa uneia dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului, care poate să invite participanţi externi.

Acest gen de reuniune nu figurează pe ordinea de zi oficială a Consiliului şi fiecare ţară poate decide dacă să participe sau nu.

Referendumul care s-a soldat cu anexarea Crimeii la Rusia, la 18 martie 2014, nu a fost niciodată recunoscut nici de Kiev, nici de Occident, în opinia cărora organizarea plebiscitului s-a făcut cu încălcarea regulilor internaţionale. Această criză, urmată de conflictul din estul Ucrainei, a declanşat o perioadă de adânci tensiuni între Rusia şi Occident.

Pe lângă Djemilev, fost preşedinte al Majlisului (Adunării) tătarilor din Crimeea, Lituania l-a invitat şi pe Andrei Zubarev, coordonatorul unei misiuni de anchetă privind drepturile omului în Crimeea.

Djemilev a denunţat miercuri 'absenţa totală de libertăţi democratice' în peninsula anexată de Rusia. 'Există multe probleme' în Crimeea pentru minoritatea tătară (12% din populaţie), tătarii din Crimeea sunt consideraţi periculoşi de autorităţile de ocupaţie', a afirmat Djemilev în timpul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

Potrivit lui Djemilev, circa 20.000 de persoane au fugit deja din peninsulă, majoritatea făcând parte din minoritatea turcofonă şi musulmană tătară. AGERPRES/(AS - autor Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.