COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

New York, 11 mar /Agerpres/ - Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au încercat luni să mărească presiunea asupra Rusiei, în perspectiva referendumului programat pentru duminică în Crimeea, dar Moscova a rămas inflexibilă, au făcut cunoscut diplomaţi de la sediul ONU, potrivit AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au ţinut luni după-amiază cea de-a cincea lor reuniune cu uşile închise, din ultimele zece zile, asupra crizei ucrainene.

'Situaţia se agravează cu fiecare zi (...), există un sentiment de urgenţă', a declarat presei ambasadorul francez Gérard Araud, la finalul reuniunii care a durat aproape două ore.

Referendumul de duminică a fost convocat de parlamentul prorus din Crimeea pentru a decide alipirea peninsulei la Rusia. Kievul şi Occidentul îl consideră ilegal.

'Va fi foarte periculos dacă Peninsula Crimeea va fi anexată de Rusia', a avertizat Araud. 'Reuniunea a fost un apel adresat Rusiei să nu meargă în această direcţie şi să demareze negocieri', a adăugat diplomatul francez.

'Vrem să evităm scenariul cel mai rău', a menţiona el. În pofida presiunii Occidentului, 'ruşii nu dau niciun semn că sunt dispuşi să ne asculte', a continuat ambasadorul.

În cursul reuniunii, a făcut el cunoscut, reprezentantul Rusiei, Vitali Ciurkin, a repetat că Moscova 'îşi asumă responsabilitatea ei istorică' faţă de Crimeea.

Reuniunea neoficială a fost cerută de Ucraina, al cărui reprezentant la ONU, Iuri Sergheiev, a asistat la discuţii.

Potrivit ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, Sergheiev a repetat că referendumul este ilegal, iar 'majoritatea membrilor Consiliului' au fost de acord.

'Nu poate să aibă loc un referendum echitabil şi liber când Crimeea este ocupată de trupele ruse', a subliniat Mark Lyall Grant. Considerând că situaţia din peninsulă 's-a degradat periculos', el şi- a exprimat dorinţa 'detensionării situaţiei şi acceptarea observatorilor internaţionali'.

În legătură cu poziţia Rusiei, el a recunoscut că 'nu a devenit mai flexibilă', adăugând că 'există o presiune sporită şi o izolare crescândă a Rusiei'.

Cu toate acestea, Consiliul de Securitate nu a reuşit să adopte o poziţie comună asupra crizei ucrainene. Moscova, membru permanent al Consiliului, dispune de drept de veto şi astfel poate bloca orice luare de poziţie a acestei instanţe.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.