COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 21 mar / Agerpres/ - Ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a declarat marţi că o decizie finală cu privire la posibilitatea ca un grup de state europene să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare va fi luată în luna mai, informează AP.

La sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, Hans Joerg Schelling a declarat că viitorul acestui proiect depinde de Belgia şi Slovacia. "Dacă aceste state vor decide să părăsească grupul atunci proiectul va fi abandonat, pentru că nu sunt suficiente state membre care doresc acest lucru. Trebuie să se decidă în luna mai", a spus Hans Joerg Schelling.

Zece din cele 28 de state membre ale UE, inclusiv marile economii precum Germania, Franţa şi Italia, vor să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare însă până acum negocierile s-au împotmolit în detalii. Belgia şi Slovacia au probleme cu taxarea produselor derivate, care au un rol important în finanţarea sistemelor lor de pensii. Potrivit unei soluţii de compromis propusă recent celor două state, produsele derivate ar fi, în principiu, vizate de taxa pe tranzacţiile financiare dar fiecare ţară va putea decide dacă renunţă sau nu să le taxeze.

Pentru a fi introdusă, taxa pe tranzacţiile financiare are nevoie de sprijinul a cel puţin nouă state membre. Însă chiar dacă în luna mai se va ajunge la un acord cu privire la acest proiect, nu a fost fixată încă nicio dată pentru introducerea acestei taxe.

Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 prin propunerea unei taxe Tobin, după numele câştigătorului Premiului Nobel pentru Economie, James Tobin. Ideea a fost relansată în 2011 când criza financiară făcea ravagii în Uniunea Europeană. Atunci statele membre au trebuit să aloce miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a salva instituţii financiare şi în consecinţă părea legitim să impună acestora să plătească costurile viitoarelor crize. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.