COD GALBEN: 06-06-2025 ora 10 Intre 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate se va semnala 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 oct /Agerpres/ - Alte trei abatoare româneşti vor fi auditate de experţii turci pentru exportul cărnii de vită, în condiţiile în care două au primit deja acreditare, în acest sector existând interes şi din partea Israelului, care va trimite săptămâna viitoare o delegaţie în România, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

"Experţii turci au audiat recent patru unităţi de abatorizare româneşti, care au corespuns din punct de vedere sanitar veterinar, dar au agreat doar două, deoarece au vrut să se asigure că tăierea se face pe ritualul lor islamic. Ei nu vor ca porcul să fie tăiat pe aceeaşi linie, ci să existe linii total separate, iar la acel moment doar două au corespuns. Acum ne-au transmis că vor mai veni trei experţi ca să mai viziteze alte trei unităţi. Din acest punct de vedere, România nu are niciun fel de probleme, deoarece autorităţile veterinare oferă garanţii în numele României, pentru a se putea face export", a explicat Radu Roatiş.

Acesta a precizat că săptămâna viitoare va mai veni în România şi o delegaţie din Israel pentru a vizita câteva unităţi de abatorizare.

În ceea ce priveşte Planul Naţional de Control demarat de ANSVSA în data de 16 mai pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în alimente, şeful Autorităţii Veterinare a subliniat că prin acest program a urmărit protecţia populaţiei de eventuale incidente, iar raportările au fost realizate "corect şi transparent".

"Programul de depistare a Escherichia Coli în alimente l-am dispus atunci când au fost acele probleme în ţară şi doar ca să ferim populaţia de eventuale incidente. Iată că suntem aproape de finalul lui (31 decembrie - n. r.) şi consider că am raportat corect şi transparent tot ceea ce am găsit şi unităţile în care s-au găsit. Important este ca populaţia să înţeleagă că acest program-proiect a necesitat un efort care s-a dus în zona asigurării sănătăţii publice şi pe care l-am făcut cu personalul autorităţii în toată ţara. Acesta ne-a dat o dimensiune în plus asupra ceea ce mai este de făcut şi acolo unde au fost constante nereguli produsele au fost retrase de pe piaţă şi nu s-a mai înregistrat niciun un caz de îmbolnăvire publică la populaţie", a subliniat Roatiş.

Nu în ultimul rând, preşedintele ANSVSA a menţionat că, împreună cu cei de la IGP, va demara "controale susţinute şi permanente" în cazul importurilor de produse de origine animală, în special la ouă şi carne de pasăre, în condiţiile în care în ultima perioadă au fost mai multe notificări privind suspiciuni de salmonella la ouă provenite din Polonia.

"Împreună cu cei de la IGP vom demara controale susţinute la orice produs care intră în ţară, dar şi pe drumurile publice şi în marile aglomerări de vânzare din Capitală şi în toate depozitele care sunt în jurul Capitalei. Controalele vor fi cu caracter permanent şi cu precădere la ouă şi carne de pasăre. Într-o analiză de risc, după controalele pe care le-am făcut cu oameni pregătiţi şi constatând o serie de abateri, am decis să creştem frecvenţa acestor controale pe o piaţă care reprezintă 20% din România. Consider că rezultatele controalelor sunt legate de starea de sănătate a populaţiei şi de lipsa toxinfecţiilor alimentare", a adăugat Roatiş.

Şeful ANSVA este prezent joi şi vineri, la Varşovia, la o reuniune a şefilor serviciilor veterinare din zona centrală şi est europeană referitoare la pesta porcina africană, eveniment organizat la solicitarea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Reprezentanţi din ţări precum Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Moldova, România, Polonia, dar şi din UE vor prezenta în cadrul acestei reuniuni măsurile, evoluţia şi propunerile legislative pentru reducerea riscului răspândirii pestei porcine africane în această zonă.

Potrivit unui raport al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai - 14 octombrie 2016, au fost efectuate 1.079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.