COD GALBEN: 04-05-2025 ora 16 Intre 16:00 si 17:30 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze de 50...70 km/h, averse care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Bacău, Județul Suceava, Județul Neamţ, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 04-05-2025 ora 15 Intre 15:15 si 17:00 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze de 50...70 km/h, averse care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Botoşani, Județul Suceava, Județul Neamţ, Județul Iaşi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 oct /Agerpres/ - Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 67.000 de persoane angajate în regim de muncă temporară în 2015, faţă de 30.000 de persoane în 2010, arată un studiu recent al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Potrivit comunicatului asociaţiei, membrii ARAMT derulează circa 70% din activităţile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri de 270 de milioane de euro, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creştere cu peste 50% faţă de anul 2010, momentul înfiinţării asociaţiei.

"Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajaţi temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluţie economică şi de carieră, care răspunde nevoii ocupaţionale, atât a angajatorilor cât şi a forţei de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creştere susţinută a pieţei de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a declarat Cristina Săvuică, preşedinte ARAMT.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (58%) şi servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile - 1%, iar alte domenii - 11 %. Durata medie a misiunilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiţia angajaţilor temporari în funcţie de vârstă s-a menţinut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere de peste 4% a ponderii angajaţilor de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.

Studiul arată că ultimii ani au inversat tendinţa angajamentelor în funcţie de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajaţii temporari (faţă de 51% în 2010). O schimbare calitativă s-a produs în ceea ce priveşte nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajaţi fiind absolvenţi de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenţi. Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi), 35% fiind absolvenţi de liceu sau şcoli profesionale.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajaţii temporari provin din rândul şomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenţi, iar 14% au mai fost angajaţi temporar.

"În total, în cursul anului trecut la nivelul Asociaţiei au fost investiţi peste 170.000 euro pentru programe de training al angajaţilor temporar, o creştere de cinci ori mai mare faţă de cei aproximativ 32.000 euro investiţi în 2010. Este însă nevoie în continuare de un parteneriat public-privat eficient, de politici economice coerente de încurajare a mobilităţii forţei de muncă; de facilităţi fiscale pentru relocare, training şi investiţii ale angajatorului în pregătirea profesională a angajatului; de programe de reconversie profesională conforme cu nevoile pieţei, precum şi de o restructurare a sistemul de clasificare ocupaţională. În acest sens, ARAMT a fost şi rămâne un partener de dialog constructiv între autorităţile de reglementare, mediul de afaceri şi partenerii sociali", a adăugat Cristina Săvuică.

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.

Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizaţie non-profit, înfiinţată în luna iunie 2010. Cele 16 companii, agenţi de muncă temporară autorizaţi care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco România, ADHR România, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Humangest, IHM Total Consult, Lugera, Manita Group, ManpowerGroup România, Maritime Solutions, PRO-HR, Professional, Temps, Quanta România şi Work Support Agency. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.