COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 aug /Agerpres/ - Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net cifrându-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri.

Profitul operaţional al grupului (EBIT) a scăzut, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puţin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie - iunie 2015, pe fondul scăderii preţurilor la ţiţei şi gaze naturale.

În primele şase luni din acest an, compania a realizat investiţii în valoare de 1,337 miliarde de lei, în scădere cu 35% faţă de primul semestru al anului trecut.

Vânzările grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numărul personalului este mai mic cu 7%.

"În prima jumătate a anului 2016, mediul de piaţă dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanţei operaţionale îmbunătăţite şi ale disciplinei stricte în privinţa costurilor şi gestionării numerarului. EBIT excluzând elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, parţial compensată de reducerea costurilor de producţie. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream s-a îmbunătăţit uşor, ca urmare a evoluţiei favorabile a provizioanelor pentru creanţe neîncasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scăzute şi ale opririi planificate a rafinăriei pentru revizie generală.
Întrucât condiţiile de piaţă dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor şi a investiţiilor. Investiţiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activităţii de foraj în blocul Neptun şi selecţia riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor şi a numerarului ne-a ajutat să ne menţinem o poziţie financiară solidă şi un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră.
Consultările privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne aşteptăm să continue în a doua parte a anului. Aşa cum am subliniat şi în trecut, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este o condiţie-cheie pentru investiţiile noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore', precizează Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie). AGERPRES/ (AS - editor Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.