COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 00:30 si 06:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 4 iul /Agerpres/ - Proiectul de lege privind modificarea statutului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aflat în dezbaterea Parlamentului, descurajează investitorii interesaţi de România şi emite un semnal profund negativ în piaţă, aducând un deserviciu României, a declarat, luni, Radu Florescu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), într-o întâlnire cu presa.

"Există trei criterii foarte importante pentru investitori în România: transparenţă, stabilitate, predictibilitate. Trei cuvinte-cheie pentru noi şi pentru toată piaţa. Proiectul de lege privind statutul ANPC este unul dintre punctele de mare îngrijorare pentru oamenii de afaceri în România. Este încă un exemplu de iniţiativă parlamentară menită să descurajeze investitorii potenţiali interesaţi de România şi pe cei care sunt deja pe piaţă. Este o iniţiativă care emite un semnal profund negativ în piaţă, aducând un deserviciu României", a subliniat Florescu.

El a arătat că proiectul are trei aspecte problematice: lipsa transparenţei, reglementarea excesivă şi conflictul dintre atribuţiile autorităţilor statului.

"Este încă o iniţiativă fără consultare cu comunitatea de business. Aplicaţia acestei legi este neclară şi cu absenţa unor criterii clare, este vorba de o amendă de până la 10% din venitul brut, şi este neclar cine va avea ultimul cuvânt dintre autorităţile statului. Această lege riscă să fie de formă, în detrimentul substanţei", a continuat vicepreşedintele AmCham.

Potrivit acestuia, AmCham a transmis deja Parlamentului punctele sale de vedere cu privire la acest proiect.

În aprilie, deputatul PNL Răzvan Mironescu a iniţiat un proiect de lege privind statutul ANPC, prin care propune ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să devină o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, independentă, condusă de un Consiliu desemnat de Parlament.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este o autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă. În exercitarea atribuţiilor sale stabilite de prezenta lege, activitatea ANPC nu va fi îngrădită de nicio altă autoritate", prevede proiectul.

Potrivit acestuia, autoritatea este condusă de "un organ colegial" denumit Consiliul ANPC, format din şapte membri - un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru consilieri specializaţi în domeniul protecţiei consumatorilor. Membrii Consiliului sunt desemnaţi de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate reunite. Funcţia de preşedinte al ANPC este asimilată celei de ministru, iar cele de vicepreşedinte şi consilier sunt asimilate celei de secretar de stat.

"ANPC are printre atribuţiile principale desfăşurarea activităţilor de supraveghere în următoarele domenii: servicii financiar-bancare, inclusiv asigurări şi servicii prestate de instituţii financiare nebancare, servicii de utilităţi şi sisteme de comunicaţii, produse alimentare, non-alimentare şi lanţuri de magazine, proceduri de insolvenţă a consumatorilor. Are atribuţii şi în ce priveşte protejarea consumatorilor împotriva practicilor comerciale incoerente, inclusiv cele practicate de instituţiile de credit, supravegherii activităţii de analiză şi marcare a metalelor preţioase şi de expertizare a acestora şi a pietrelor preţioase", mai prevede proiectul.

În exercitarea atribuţiilor ce-i revin, ANPC aplică măsuri preventive, sancţiuni contravenţionale şi sancţiuni complementare.

"În raport cu gravitatea şi durata faptei, ANPC poate sancţiona contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi", se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaţilor pe 28 iunie şi a fost înaintat la Senat, care este Cameră decizională. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.