Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Utilizatorii de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, pot plăti costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc deoarece telefonul sau tableta pe care le folosesc se pot conecta automat la o reţea din ţara vecină folosind serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, atenţionează, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM a publicat pe site-ul instituţiei lista localităţilor de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar.

Roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, se arată într-un comunicat al ANCOM, remis AGERPRES.

Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la graniţa României cu statele vecine prin selectarea manuală a reţelei, solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere sau verificarea reţelei înainte de a utiliza telefonul sau tableta, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen sunt situate în judeţele Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Autoritatea a identificat localităţi cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţi cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.