COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Efectul unor programe de calificare profesională este extrem de slab din punct de vedere economic, a afirmat marţi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la o conferinţă de specialitate.

"Vorbeam de calificarea aceea continuă pe parcursul vieţii. Se pare că din acest punct de vedere programele POSDRU, de calificare profesională, au eşuat complet. Şi ştiu foarte multe cazuri şi s-au luat foarte mulţi bani, mai ales de către aceia care au gestionat acele proiecte, iar efectul loc economic este extrem de slab. Să nu fim chiar negativişti şi să spunem că este zero, dar efectul este extrem de slab. Îmi aduc aminte, îmi povestea tatăl meu, că au venit la ţară la el unii care aveau un proiect POSDRU de recalificare profesională a femeilor de la ţară. Iar cineva a venit la căminul cultural, le-a arătat un film şi la sfârşit le-a spus că au făcut nu ştiu ce program de calculator. Cam aşa s-au desfăşurat lucrurile şi sunt convins că nu este caz singular", a afirmat Ionuţ Dumitru.

Potrivit acestuia, programele de formare profesională sunt probabil puţine şi nu îşi ating scopul deşi au avut foarte mulţi bani la dispoziţie. În schimb, cheltuielile pentru Educaţie sunt destul de scăzute, comparativ cu alte state din UE.

"Dacă punem pe grafic chletuielile cu educaţia, fie ca procent din PIB, fie ca procent din total cheltuieli bugetare, o să constatăm că România nu este nicăieri, suntem izolaţi complet. Ca procent din PIB avem cea mai mică alocare, 3% din PIB, iar următoarea ţară este Italia, cu 4 şi ceva la sută din PIB. Deci noi alocăm Educaţiei cu mult mai mult de 1% din PIB mai puţin decât cel mai mic nivel din Europa. Suntem practic în afara Europei din punctul acesta de vedere", a declarat Ionuţ Dumitru.

Acesta a spus că, în ceea ce priveşte Educaţia, nu numai salariile profesorilor contează, ci şi calitatea acestora.

"Ştiu foarte bine despre ce vorbesc. Tata este director de şcoală la ţară de vreo 40 de ani şi ştiu foarte bine cu ce probleme se confruntă. Calitatea profesorilor din mediul urban s-a degradat foarte mult, imaginaţi-vă că în mediul rural este catastrofal. Nu sunt cadre didactice calificate, sunt foarte mulţi suplinitori. Cine stă pe 800 - 1.000 de lei salariu? Cineva care nu îşi găseşte un loc de muncă alternativ", precizat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, o altă problemă o constituie lipsa copiilor, numărul acestora fiind de o treime din câţi erau înainte de 1990. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.