COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 apr /Agerpres/ - Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislaţiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piaţa să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.

"Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislaţia aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum şi de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului reţelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcţionarea optimă a pieţei", a spus Havrileţ.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de iniţiativă legislativă.

Havrileţ a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieţei de gaze, să îşi asume rolul de a realiza echilibrarea pieţei în caz de nevoie şi, totodată, este necesară şi introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la reţeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populaţiei.

"La ANRE, tema zilei este procesul de liberalizare a pieţei gazelor. Prin lege, s-a stabilit că momentul liberalizării este cel al convergenţei preţurilor internaţionale cu preţul intern, iar acum preţurile internaţionale sunt mai mici", a spus Havrileţ, anterior, în cadrul unei conferinţe pe tema dezvoltării sectorului petrolier.

Prezentul calendar de liberalizare a pieţei gazelor prevede o creştere cu 10% a preţului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creştere care nu ar avea sens, în condiţiile în care preţurile pe piaţa liberă sunt în scădere, a susţinut Havrileţ.

Preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a precizat Havrileţ, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

"Chiar astăzi (miercuri - n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2-3%", a susţinut Havrileţ.

El a adăugat că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală. Potrivit sursei citate, în această situaţie importurile au crescut din nou, ajungând la 10%.

"Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă", a continuat Havrileţ.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că preţul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare şi va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decât cel al gazelor de producţie internă.

"Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone", a arătat el. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.