ANSVSA: Nu există o legătură directă între brânza din lotul 22 februarie și îmbolnăvirile copiilor; investigația,extinsă la exploatațiile de animale

 •  Economie
1625 afişări

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară extinde investigația la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), în condițiile în care din analiza celor 411 eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății nu a mai fost depistată prezența Escherichia Coli serogrupul O2, ceea ce indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie și îmbolnăvirile copiilor, precizează, vineri, instituția.

74707fb3-3773-4305-9fc6-81acdbae9177

'Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepționat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății și notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente și Furaje. La acestea se adaugă un număr de 59 de eșantioane, recepționate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV — DSP din apă, produse lactate și lapte materie primă și 15 eșantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unității de procesare a laptelui din județul Argeș, în cadrul programului de autocontrol. Până la această dată, din totalul de 411 eșantioane recepționate, nu a mai fost depistată prezența Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) și 99 de eșantioane sunt în lucru. Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU', se menționează într-un comunicat al ANSVSA remis vineri AGERPRES.

În plus, Autoritatea Sanitară Veterinară precizează că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. 'În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)', se subliniază în comunicatul citat.

Cu toate acestea, ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfășoară, va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres