UPDATE ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezența bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză și carne de pui

 •  Economie
7531 afişări

UPDATE ORA 17.18 Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

146b5f86-e4be-44f4-b627-e45260f160b3

'Dintre cele 194 de eșantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezența Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (județul Băcău). De asemenea, au fost descoperite și la probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș', precizează un comunicat al ANSVSA.

În urma confirmării prezenței bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unității, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

ANSVSA a dispus sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situației și efectuarea dezinfecției în această secție a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizării.

De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

Nu în ultimul rând, se vor recolta probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepției în fabrică, pentru examen bacteriologic, și probe de apă, provenite de la intrarea și ieșirea din unitate.

ANSVSA precizează că toate aceste date sunt puse la dispoziția Ministerului Sănătății pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfășoară.

În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Ancheta ANSVSA, desfășurată în colaborare cu Ministerul Sănătății a fost extinsă, din data de 26 februarie 2016, și în județul Bacău, ca urmare a noilor informații primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).

"Au fost recepționate de IISPV 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate — lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne — carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare", se precizează în comunicat.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară.

Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

În prezent, pe Secția de Nefrologie a Spitalului ''Marie Curie'' sunt internați cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic.

ORA 16.42 Irimescu: Bacteria E-coli a fost descoperită în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș
O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Autoritățile au dispus stoparea activității societății respective.

'În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală', a explicat Irimescu.

AGERPRES/ (AS — autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres