Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - România riscă intrarea pe deficit bugetar excesiv dacă nu acordă producătorilor de tutun o perioadă de tranziţie de şase luni de la publicarea Legii de transpunere a Directivei tutunului şi a normelor de aplicare a acesteia, având în vedere că o lună de neplată a taxelor în domeniu reprezintă un minus la buget de 250 de milioane de euro, a declarat luni directorul Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr.

'Cei trei producători (JTI România, British American Tobacco şi Philip Morris - n.r.) au cerut, practic, Guvernului să îşi asume responsabilitatea prin Ordonanţă de Urgenţă. Acesta este înţelesul acelei scrisori (pe care producătorii de tutun au transmis-o Guvernului - n.r.). Dacă nu, Guvernul îşi asumă responsabilitatea de a nu mai încasa la fel de mulţi bani la buget, pentru că o lună de neplată a taxelor de către industria legală înseamnă circa 250 de milioane de euro. Ştiţi că ţinta de deficit bugetar este de 2,95% din PIB. Dacă noi nu plătim două luni taxele pentru că nu vindem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă', a explicat Lazăr.

Ea a precizat că, deşi Directiva UE, care prevede schimbări importante în procesul de producţie şi de ambalare a ţigaretelor, intră în vigoare pe data de 20 mai 2016 în toate statele UE, România nu are încă definitivat proiectul de Lege, astfel încât producătorii să poată face investiţiile necesare. În plus, potrivit Directivei, începând din data de 20 mai, mai pot fi vândute doar ţigarete produse înainte de data respectivă. Însă, potrivit reprezentantei JTI, Codul Fiscal nu pemite companiilor să producă pe stoc mai mult de 10% lunar, iar acestea nu îşi permit să producă mai mult pentru că nu deţin spaţii de depozitare.

'Am cerut o perioadă de tranziţie de 6 luni după apariţia Legii şi a normelor de aplicare, sau să putem produce în paralel, să adaptăm producţia din mers noilor cerinţe şi, din 20 mai 2017, termenul pentru 'piaţă curată' prevăzut în Directivă, pe piaţă să nu mai existe decât produse de tip nou', a mai spus Gilda Lazăr.

În caz contrar, susţin reprezentanţii industriei, stocul pe care vor putea să îl constituie producătorii va ajunge doar pentru câteva săptămâni, astfel că în perioada verii, perioadă de vârf pentru vânzările de ţigarete, va exploda contrabanda, iar secţiile care produc pentru România vor trimite angajaţii în 'vacanţă forţată'.

Producătorii spun că au nevoie de această perioadă de tranziţie pentru că ambalajele nu sunt produse în România, iar lista de aşteptare este lungă având în vedere că Directiva se transpune simultat în toate statele UE. Dintre acestea, doar 8 au implementat Directiva, iar altele sunt în stadii avansate. Dintre acestea, Polonia a prevăzut în proiectul de lege o perioadă de tranziţie de 9 luni pentru producători, iar Danemarca 6 luni.

Gilda Lazăr a mai spus că, în afară în afară de schimbarea ambalajelor, Directiva Europeană prevede şi schimbarea ingredienţilor. 'Nu ştim care vor fi ingredienţii permişi pentru că nu există încă lista. Ingredienţii pe care am avea voie să îi folosim în produsele noastre vor apărea, probabil, la trei luni de la publicarea Legii. Aşa scria în proiectul de Lege pe care l-am văzut noi, că la trei luni de la publicarea Legii, Ministerul Sănătăţii va publica un Ordin în acest sens. Deci cum putem noi să ştim la 20 mai ce trebuie să punem în ţigarete, dacă dânşii nu ştiu încă', a mai spus reprezentanta JTI.

Potrivit acesteia, producătorii au aflat din presă că Guvernul va aproba în această săptămână proiectul de lege, a cărei formă finală nu se cunoaşte în piaţă, şi îl va transmite Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă. Însă, având în vedere că este an electoral, reprezentanţii industriei estimează că activitatea parlamentară va fi limitată începând din luna mai, astfel încât aprobarea Legii se va prelungi.

Gilda Lazăr a reamintit că proiectul de Lege a fost pus pe site-ul Ministerului Sănătăţii în data de 29 decembrie, iar reprezentanţii industriei au avut o singură întâlnire cu Comitetul interministerial de profil, pe 21 ianuarie, în care producătorii au prezentat autorităţilor problemele pe care le-ar întâmpina dacă ar fi obligaţi să vândă produse conforme cu Directiva Europeană începând cu 21 mai 2016, în condiţiile în care legislaţia naţională nu este definitivată, iar schimbările impuse de actul european presupun investiţii de milioane de euro pentru fiecare producător. AGERPRES/(AS - autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.