COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate COD PORTOCALIU: 06-05-2025 ora 14 Intre 14:55 si 16:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 14 Intre 14:15 si 15:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 14 Intre 14:05 si 15:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 26 ian /Agerpres/ - Mai multe societăţi de stat ar trebui conduse de manageri profesionişti şi listate la bursă, pentru ca "profunzimea şi maturitatea" pieţei de capital româneşti să evolueze mai rapid, aşa cum a arătat experienţa altor pieţe în dezvoltare, a afirmat, marţi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

"O piaţă de capital profundă şi lichidă ar asigura de asemenea o bază solidă pentru creştere. După cum a arătat experienţa altor pieţe în dezvoltare, profunzimea şi maturitatea pieţei de capital româneşti ar evolua mai rapid dacă mai multe societăţi de stat ar fi conduse de manageri profesionişti şi ar fi listate pe piaţa de capital. Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton ar putea juca un rol esenţial în tranziţia spre o creştere semnificativă şi susţinută a României", a menţionat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, la o conferinţă de presă prilejuită de aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit acestuia, efectele listării Fondului la bursă şi ale administrării sale de către Franklin Templeton se extind asupra pieţei de capital din România şi asupra întregii economii româneşti.

"Sub administrarea Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a atras un interes crescut din partea investitorilor internaţionali, promovând astfel România şi piaţa românească de capital. Franklin Templeton a făcut demersuri pe lângă guverne succesive, promovând oferte publice iniţiale. De asemenea, Fondul a folosit BVB pentru plasarea de acţiuni la societăţi din portofoliul său în valoare totală de 445 de milioane de euro (484 de milioane de dolari) şi crescând considerabil lichiditatea bursei", a subliniat Hans Klemm.

Ambasadorul SUA a adăugat că listarea secundară a FP pe Bursa de Valori din Londra a crescut vizibilitatea României şi a companiilor din portofoliul Fondului.

"Listarea Fondului Proprietatea a avut efecte pozitive şi asupra economiei româneşti în ansamblul său. Atrăgând investiţii internaţionale de portofoliu în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, Fondul Proprietatea a adus în economia României lichiditatea atât de necesară", a adăugat Hans Klemm.

În opinia sa, promovarea neîntreruptă de către Fondul Proprietatea, în calitatea sa de acţionar minoritar, şi împreună cu Franklin Templeton, a unei guvernanţe corporative solide în companiile de stat a ajutat la creşterea profitabilităţii acestor companii.

"Cifrele vorbesc de la sine: profitul net al principalelor 20 de companii din portofoliul Fondului a crescut cu 80% în perioada 2010-2014, în beneficiul companiilor, acţionarilor acestora şi economiei româneşti. După ce am privit spre trecutul Fondului Proprietatea, să ne întrebăm cum va arăta viitorul României. Eu văd potenţial pentru ca România să fie o ţară puternică şi bogată. Însă, pentru a obţine creşterea economică susţinută necesară pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de viziune strategică, de profundă reformă administrativă pentru a construi un corp de funcţionari publici profesionişti, apolitici, competenţi şi integri, de un proces decizional sănătos, stabil şi transparent, precum şi de planificare şi investiţii pe termen lung", a mai spus ambasadorul SUA.

Potrivit acestuia, cotarea Fondului la BVB şi listarea sa secundară la Bursa din Londra "au evidenţiat potenţialul României ca destinaţie pentru investitori".

"Înainte de listare, acţiunile Fondului erau subevaluate, tranzacţionându-se pe piaţa gri cu un preţ cu peste 90% mai mic decât valoarea lor nominală. Drept urmare, beneficiarii retrocedărilor primeau doar circa 10 bani pentru fiecare leu din valoarea acţiunilor la Fond. Investitorii instituţionali nu aveau posibilitatea de a investi în Fond, ceea ce scădea şi mai mult dorinţa investitorilor români şi străini de a investi în piaţa de capital din România, aflată în formare. În prezent, Fondul se tranzacţionează cu 70 de bani pe acţiune, sumă de şapte ori mai mare decât înainte de listare", a mai spus Hans Klemm. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.