COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:55 si 08:00 se va semnala Descărcări electrice, averse, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Arad, Județul Timiş; COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 lei (+2,1%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (4.483 lei) şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.087 lei), potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.594 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna septembrie 2015.

În luna octombrie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna septembrie 2015. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, cu 8,5%, s-au înregistrat în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), urmate de un avans cu 6,7% al câştigului în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice. În cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe) câştigul salarial a urcat cu procente cuprinse între 3,5% şi 5%. Un avans între 2% şi 3% a fost consemnat în tranzacţii imobiliare, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, extracţia cărbunelui superior şi inferior, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 25,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 10% şi 18% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene; între 2% şi 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea băuturilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+16,7%) ca urmare a aplicării OUG nr. 35/2015, în învăţământ (+3,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+0,7%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,5%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 141,7%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2015. AGERPRES/ (AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.