Modifică dimensiunea fontului:
Paris, 28 oct /Agerpres/ - Producţia de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, ţara situându-se pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate miercuri de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).
În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie, cu cele peste 200.000 de hectare, şi pe locul 6 în UE din punct de vedere al producţiei, a declarat săptămâna trecută Cornel Dicu, director în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Producţia mondială de vin pentru 2015 este estimată la 275,7 milioane hectolitri, cu 2% mai mare decât cea de anul trecut, iar Italia a redevenit cel mai mare producător mondial, detronând Franţa şi Spania, a anunţat OIV.
După producţia record din 2013 şi reculul din 2014, 'producţia mondială de vin din 2015 se situează în limitele mediei', a informat OIV într-un comunicat, precizând că estimarea sa se situează într-un interval cuprins între 270,7 şi 280,7 milioane hectolitri deoarece mai multe ţări nu au transmis propriile lor estimări, respectiv China şi Rusia, al 8-lea şi al 12-lea producător mondial.
În topul celor mai mari producători se află Italia, care a redevenit lider mondial, cu o producţie de 48,9 milioane hectolitri, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, faţă de 47,4 milioane hectolitri în cazul Franţei, creştere de 1%, şi 36,6 milioane hectolitri în cazul Spaniei, cu 4% mai mică decât în 2014.
Pe locurile următoare se situează SUA, cu o producţie de 22,1 milioane hectolitri, Argentina cu o producţie mai mică cu 12%, până la 13,3 milioane hectolitri şi Chile cu o producţie record de 12,8 milioane hectolitri, cu 23% mai mare decât anul trecut.
În emisfera sudică producţiile de vin sunt stabile în Australia (12 milioane hectolitri) şi Africa de Sud (11,3 milioane hectolitri) dar au scăzut cu 27% în Noua Zeelandă (2,3 milioane hectolitri), revenind la nivelurile de dinaintea anului 2014 care a fost unul excepţional.
În cazul Europei, OIV şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia de vin pentru 2015 în Portugalia (cu 8%), România (cu 9%), Ungaria (12%) şi Austria (18%), doar în cazul două state fiind revizuite în scădere Germania (minus 4%) şi Grecia ( minus 9%).
La fel ca şi anul trecut, OIV consideră că echilibrul pieţei va fi asigurat în condiţiile în care producţia va permite acoperirea consumului şi a necesarului de vin pentru scopuri industriale, precum producţia de oţet, brandy şi vermut, iar consumul mondial se va situa între 235,7 şi 248,8 milioane hectolitri.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.