COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 sep /Agerpres/ - Contrabanda cu ţigarete a urcat, în iulie, cu 1,2 puncte procentuale, până la 15,3% din piaţa totală, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.

Potrivit sursei citate, un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de aproximativ 35 milioane de euro.

"În iulie 2015, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat creşteri semnificative comparativ cu luna mai în vest (plus 10,2 p.p. până la 27,1%) şi sud-est (plus 4 p.p. până la 10,2%). Nord-est continuă să fie regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, cu un nivel al comerţului ilicit de 35,3%', a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

În context, Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, arată că problema contrabandei cu ţigarete trebuie supusă atenţiei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în condiţiile în care Strategia Naţională de Apărare menţionează riscul asupra securităţii naţionale generat de traficul transfrontalier de arme, droguri sau bunuri.

"Chestiunea contrabandei cu ţigarete trebuie să fie în atenţia Consiliului Suprem de Apărare a ţării, iar Strategia Naţională de Apărare a Ţării, 2015-2019, menţionează la articolul 62, riscul asupra securităţii naţionale generat de către traficul transfrontalier de arme, droguri sau bunuri. Acest document de importanţă strategică naţională îndeamnă instituţiile cu responsabilităţi în domeniul combaterii traficului transfrontalier să elaboreze strategii, programe şi planuri de acţiune pentru a preveni riscurile care pot aduce atingere interesului de securitate naţional", a precizat Adrian Popa.

"Nu ştim nici în momentul de faţă cum să ne adaptăm procesele de producţie şi planurile de afaceri, situaţie care la un moment dat ne-ar putea pune în imposibilitatea de a mai funcţiona şi implicit de a ne plăti taxele către statul român, taxe care numai în 2014 au fost în sumă de circa 2,7 miliarde euro', a precizat, la rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

De asemenea, Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România, a arătat că absenţa unei strategii naţionale de combatere a contrabandei se reflectă în evoluţia pieţei negre.

'Din păcate, constatăm că absenţa unei strategii naţionale de combatere a contrabandei, care să implice toţi actorii responsabili - de la decidenţii în materie de politici fiscale şi de reglementare, până la autorităţile care aplică legea, se reflectă în evoluţia pieţei negre", a explicat Olaru.

Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco România, susţine că pierderilor cauzate de piaţa neagră li se adaugă costurile presupuse de cadrul de reglementare, un alt punct în care autorităţile au un rol foarte important.

"Mă refer la procesul de transpunere a noii Directive a Tutunului. Astfel, având în vedere că termenul limită este mai 2016, ar trebui să fim pregătiţi pentru schimbări dramatice ale pieţei în care activăm, incluzând modificări profunde în cadrul proceselor de producţie. Este absolut necesar să cunoaştem noua legislaţie cu suficient timp în avans pentru a ne adapta producţia şi planurile de afaceri", a explicat oficialul Imperial Tobacco România.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.