COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 14 iul /Agerpres/ - Cotaţia barilului de petrol a scăzut, marţi, după ce Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian, acord ce va duce la creşterea ofertei de petrol iranian pe piaţa mondială, transmite Reuters.

Anunţul referitor la acest acord a dus la scăderea cu 1,35 de dolari, sau 2,3%, a cotaţiei barilului de ţiţei Brent până la 56,50 dolari, în timp ce cotaţia pentru US crude a scăzut cu 1,05 dolari, până la 51,55 dolari.

Potrivit unor analişti intervievaţi de Reuters, ridicarea sancţiunilor va permite Iranului să-şi majoreze exporturile de petrol cu 60% în decurs de un an. 12 dintre cei 25 de analişti intervievaţi de Reuters cred că producţia de petrol a Iranului va creşte cu 250.000 de barili pe zi în primele şase luni, în timp ce alţi opt se aşteaptă la o creştere de până la 500.000 de barili pe zi.

'Sancţiunile au afectat producţia de petrol a Iranului, reducând la jumătate exporturile şi limitând dezvoltarea de noi proiecte. Perspectiva ridicării acestor sancţiuni este o veste bună, deoarece schimburile comerciale externe şi investiţiile vor permite Iranului să scadă costul producţiei', a declarat Sarosh Zaiwalla, avocat specializat pe sancţiunile internaţionale.

Vestea referitoare la ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, a afectat şi monedele altor state producătoare de petrol. Coroana norvegiană s-a depreciat cu 0,3%, până la 8,11 coroane pentru un dolar, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 0,4% în raport cu dolarul SUA.

În prezent, producţia mondială de petrol devansează cererea, după o creştere explozivă a producţiei de petrol de şist în SUA, cumulată cu decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu îşi reduce plafonul de producţie. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.