COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 18 iun /Agerpres/ - Preţurile mici în construcţii ascund costuri mari la finalul execuţiei lucrărilor şi, de asemenea, non-calitate, a avertizat, joi, Valeria Enache, inspector-şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii /ISC/.

"Consider că materialele de construcţii asigură circa 35% din calitatea ansamblului lucrării. Deci, nu putem vorbi de calitate în construcţii fără materiale de calitate. La obţinerea calităţii în lucrările de construcţii îşi aduc contribuţia toţi factorii decizionali, până la recepţia ansamblului. Este necesar, în acest sens, un parteneriat adevărat între inspectorii de stat în construcţii şi toţi actorii din domeniu. Verificarea în piaţă a tuturor construcţiilor este, practic, imposibilă. În anul 2014, inspectoratul a desfăşurat peste 62.000 de controale, identificând în jur de 25.000 de neconformităţi pentru care am dispus 25.000 de măsuri punitive, cu o valoare de 1,4 milioane lei', a afirmat Valeria Enache, în conferinţa "Calitatea în construcţii: Ce ascund preţurile prea mici?'.

Dezbaterile conferinţei au vizat tema preţului cel mai scăzut ca principal criteriu folosit atât în achiziţiile publice, cât şi în cele private, factor responsabil pentru calitatea slabă a multora dintre noile construcţii.

"Autocontrolul trebuie folosit în toate lucrările pe care le facem, având gândul către calitate. Trebuie să ne punem cerinţa de calitate pentru a ne asigura recunoaşterea în piaţă. Recunoaşterea în sectorul construcţiilor, a investiţiilor, a investiţiilor în calitate şi a investiţiilor în calificare. Dacă punem cerinţe atunci când cheltuim - şi cred că este bine să le punem mai ales când cheltuim banii publici - atunci să punem cerinţe de calitate nu numai pentru a monitoriza investiţia, ci şi să monitorizăm obiectul investiţiei, pentru că este mai important decât banii, vom avea şi motoare pentru calificarea forţei de muncă. Pentru că, altfel, piaţa forţei de muncă nu se va dezvolta', a precizat Horia Petran, reprezentantul Centrului de Performanţă Energetică a Clădirilor.

Una dintre problemele ridicate de reprezentanţii industriei a fost gradul de calificare al forţei de muncă disponibile în România.

"În prezent, suntem în faza de finalizare a unui proiect pentru dezvoltarea schemei de calificare a muncitorilor din sectorul construcţiilor, dezvoltarea de scheme de calificare pe care încercăm să le livrăm la cheie cu toate instrumentele necesare, astfel încât, prin implementare, să poată fi calificată forţa de muncă. Este nevoie de schimbarea mentalităţii, atât la nivelul beneficiarului, cât şi la nivelul constructorului, pentru a-şi califica forţa de muncă, dar şi la nivelul sistemului de educaţie, pentru a putea orienta, atât de la şcoală, cât şi în formarea adulţilor, oamenii către câştigarea competenţelor necesare în fiecare domeniu", a explicat Petran.

Conferinţa, organizată de revista ARENA Construcţiilor, a adus în atenţie noile prevederi ale legislaţiei privind achiziţiile publice, precum şi noile prevederi ale Legii 10 privind calitatea în construcţii.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu, a estimat valoarea pieţei materialelor pentru construcţii, în 2015, la 3,5 miliarde euro, în creştere faţă de anul anterior. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.