Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 iun /Agerpres/ - Consumul de gaze naturale în România a avut o evoluţie descrescătoare din anul 2009 până în 2014, dar numărul de consumatori a crescut până la 3,4 milioane, din care 3,2 milioane reprezentau consumatori casnici, potrivit datelor prezentate, marţi, într-un forum pe teme energetice, de Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei /ANRE/.

'În anii 2010, 2011 şi 2012 am avut, în România, un vârf al consumului de gaze naturale, iar în anii 2013 şi 2014 a existat o scădere accentuată. Media anilor 2010-2012 se situează la 14 miliarde metri cubi, iar media ultimilor doi ani a ajuns la 12 miliarde metri cubi. Acest lucru se asimilează cu programul de liberalizare a preţurilor. De asemenea, numărul de clienţi de pe piaţa gazelor naturale este într-o continuă creştere. Astfel, dacă în 2009 erau 2,9 milioane de consumatori, în 2014 s-au înregistrat aproape 3,4 milioane de consumatori pe piaţa gazelor naturale', a menţionat Havrileţ.

Potrivit preşedintelui ANRE, numărul clienţilor persoane fizice de pe piaţa gazelor naturale a crescut cu 15% în ultimii cinci ani, în timp ce consumul s-a diminuat în aceeaşi perioadă cu 5% în fiecare an.

'La nivelul clienţilor casnici, consumul de gaze naturale ne arată o scădere începând cu anul 2012, de aproximativ 5% în fiecare an. Numărul de clienţi casnici pe piaţa gazelor naturale a crescut cu 15%, de la 2,7 milioane în 2009 la 3,2 milioane, în 2014. Deci, practic, o creştere de 500.000 de clienţi. În acelaşi timp, evoluţia consumului arată o descreştere în special în anii 2013-2014, când am început procedeul de liberalizare. Acest consum scade sau este egal cu cel din 2009, dar numărul de consumatori casnici a crescut în 2014', a spus Niculae Havrileţ.

Acesta a adăugat, totodată, că media consumului anual pe client a ajuns, în 2014, la 850 de metri cubi, în scădere de la 962 metri cubi, cât se înregistra în 2009.

'Consumul mediu anual de gaze naturale pe fiecare client se situa, în anul 2009, la 962 metri cubi. În 2014, s-a înregistrat o scădere la 850 de metri cubi consum mediu anual pe fiecare client. Scăderea s-a datorat eficientizării consumului la populaţie de aproximativ 12%. Practic, 850 metri cubi costă, la ora actuală, 1.200 lei pe an, deci consumatorul casnic plăteşte 100 de lei pe lună încălzirea. În România, un apartament dintr-un bloc are în încălzire 48 mp/an, iar o casă 73 mp/an. Ce înseamnă asta? În casele neizolate consumul de încălzire este de 200 kw/mp/an, iar la casele renovate moderat consumul se poate reduce cu 45%', a explicat Havrileţ.

Reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ai industriei energetice şi ai asociaţiilor de profil vor fi prezenţi, marţi, la forumul cu tema "Eficienţa energetică şi procesul de adaptare la schimbările climatice: priorităţi fundamentale pentru România', organizat la Palatul Parlamentului. Printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor se află beneficiile noului Plan naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, taxa de cogenerare, competitivitatea globală a costurilor cu energia, strategii privind schimbările climatice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.