Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 mai /Agerpres/ - Înfiinţarea unei singure instituţii de control pe partea de siguranţă alimentară reprezintă o variantă analizată de autorităţi şi susţinută de unele patronate din industria alimentară, care se plâng de abuzurile din sistem, însă scopul principal al acestor controale rămâne, de departe, certificarea calităţii produselor din piaţă.

"Există la ora actuală o dorinţă foarte mare a celor care lucrează pe zona de producţie, de procesare şi pe zona de desfacere de a avea fiecare instituţie de control atribuţii clare în domeniu, pentru că sunt foarte multe controale de la foarte multe instituţii. Nu ştiu deocamdată dacă ar trebui sau ar fi bine să avem o singură instituţie de control, cred însă că fiecare trebuie să aibă atribuţii foarte clare pentru că de multe ori din diverse motive exced cadrului pe care îl au. Cred că aici avem de lucrat în perioada următoare", a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la o dezbatere privind siguranţa alimentară.

Acesta a precizat că, deocamdată, nu au fost astfel de discuţii pentru unificarea tuturor entităţilor de control, însă nu a exclus analizarea oricărei variante care este credibilă pentru a da încredere consumatorilor în produsele pe care le consumă.

'Nu am discutat o astfel de idee, dar trebuie analizată orice variantă care este credibilă pentru a da încredere consumatorilor. Obiectivul nostru, al Guvernului nu doar al instituţiilor implicate, este acela de a certifica faptul că în România sunt produse de calitate, de a da încredere consumatorului să consume produse din ţara noastră. Nu vreau să dau exemple dar sunt lanţuri de magazine care importă produse mult mai ieftine, sub preţul de cost din ţara noastră. Consider însă că fiecare instituţie şi-a făcut treaba şi am colaborat bine fiecare pe bucăţica ei", a adăugat şeful MADR.

La rândul său, Alexandru Davila, reprezentantul OMS pentru Europa, consideră că prea multe controale obosesc nu doar producătorii ci şi comercianţii, iar ideea construirii unei entităţi comune de control, cel puţin în domeniul alimentului, ar trebui luată în considerare.

"În opinia mea cred că prea multe controale obosesc nu doar producătorii ci şi comercianţii, iar ideea construirii unei entităţi comune de control, cel puţin în domeniul alimentului, care să implice cele trei autorităţi, ANSVSA, ANPC şi MS, probabil ar trebui luată în considerare, măcar aşa ca şi concept. Ministerul Sănătăţii are două domenii de competenţă în această zonă, una se referă la reglementarea calităţii alimentului, iar cealaltă de control, prin inspecţia sanitară de stat. Cred că competenţele trebuie bine delimitate în ceea ce priveşte activitatea de reglementare, dar şi pe cea de control", a spus Ravila.

Prezent la dezbatere, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, susţine o astfel de idee prin care toată problematica legată de control să fie realizată de o singură autoritate.

"Sigur că îmbrăţişăm această idee ca tot ceea ce este organ de control pe siguranţa alimentară să fie într-o singură mână, pentru că noi suntem cei controlaţi într-o săptămână de trei autorităţi. Vrem să nu se mai facă abuzuri şi de aceea consider că trebuie să analizăm această idee. Am iniţiat deja o întâlnire la MADR unde am lucrat pe un proiect de HG privind delimitarea atribuţiilor de control, astfel încât problematica de control să fie tratată de o singură autoritate", a subliniat Popescu.

Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră că un control unic poate da naştere unor abuzuri şi de aceea preferă menţinerea controalelor pe fiecare specialitate în parte.

"Nu există nicăieri în lume un control unic. ANPC are o specie, respectiv etichetarea, ANSVSA - siguranţa alimentelor şi Ministerul Sănătăţii - sănătatea umană şi aditivii, iar MADR - produsele de calitate. Un control unic poate să fie dezastruos. Dacă se fac două-trei controale ai şansa să nu fi asuprit. Un singur control nu este o chestie pe care o agreez şi prefer să vină fiecare pe felia lui ca să nu dăm naştere unor abuzuri. Repet, doresc controlul oamenilor de specialitate, dar urăsc abuzul", a adăugat preşedintele Romalimenta.

Romalimenta a organizat luni o dezbatere privind siguranţa alimentară, în condiţiile în care anul 2015 a fost declarat
anul siguranţei alimentare, aceasta fiind extrem de importantă deopotrivă pentru producători dar şi consumatori. AGERPRES/(A- - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.