Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Fermierii nu sunt împotriva reducerii cotei TVA pentru lapte la 9%, însă golul ce va apărea în cash flow-ul fermei rezultat din diferenţa până la 24% este aproape imposibil de suportat, a declarat, luni, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România /FCBR/, la finalul întâlnirii pe care fermierii şi producătorii din industria laptelui au avut-o cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

'Discuţia de astăzi urmează celei de la Ministerul de Finanţe, care, în contextul pieţei laptelui, de astăzi, fermierii, producătorii primari de lapte, nu pot să suporte impactul de a cumpăra imputurile care intră în procesul de producţie a laptelui cu 24% şi să vândă laptele cu 9%, iar apoi să aştepte 45 de zile sau poate 90 de zile până când vor reuşi să recupereze diferenţa de TVA. Să nu se înţeleagă că fermierii sunt împotriva măsurii de reducere a TVA. Se va încerca, după discuţia de astăzi, o rambursare rapidă a TVA pentru lapte, în maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%. Avem acea diferenţă de 15% în minus în cash flow. În momentul în care eu am închis luna, să zicem februarie, până pe 25 martie eu sunt obligat să depun decontul de TVA. Depunând decontul de TVA, depun şi cererea de rambursare. După depunerea cererii de rambursare de TVA, îmi vin Finanţele în control la producător şi îmi verifică toate actele contabile să vadă dacă rezultă acea diferenţă, urmând ca în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare să mi se plătească înapoi acea diferenţă de TVA. Acest gol în cash flow-ul fermei este aproape imposibil de suportat chiar de către fermieri importanţi din România', a explicat Frânc.

Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România a precizat, totodată, că măsura reducerii TVA ar fi trebuit să fie luată într-o perioadă stabilă a pieţei laptelui, respectiv în anii 2012-2013.

'Dacă această măsură, a reducerii TVA, venea într-o perioadă stabilă de piaţă a laptelui, cum a fost 2012-2013, şi fermierul putea suporta 45 de zile acea diferenţă de 15% dintre cota de TVA de 24% şi cea de 9%. Gândiţi-vă că nu putem să-i spunem vacii: "Azi nu pot să-ţi dau de mâncare, ci peste 45 de zile când o să primesc rambursarea de TVA'. Aceşti 15% reprezintă un efort financiar enorm pe care nu avem de unde să-l luăm la ora actuală. Suntem şi noi la fel conştienţi ca şi procesatorii că reducerea TVA va creşte consumul, va scădea preţul la lapte, dacă se va întâmpla. Lucrul acesta ne dă semne de întrebare pentru că dacă ne uităm ce s-a întâmplat în piaţă din aprilie anul trecut până în acest moment, observăm că preţul laptelui materie primă plătit la fermier a scăzut cu peste 30-35%. Aţi văzut undeva la raft un produs mai ieftin măcar cu 5%? Noi nu am văzut. Unde s-a dus această diferenţă de preţ? În buzunarul celor de pe lanţul de la poarta fermei până la raft. Cine plăteşte toate aceste lucruri? Consumatorul care nu simte nimic, dar noi producătorii suntem în pragul falimentelor pentru că la o asemenea scădere drastică de preţ este foarte greu să mai susţinem activitatea economică la fermă', a afirmat Claudiu Frânc.

Fermierii şi producătorii din industria laptelui au analizat, luni, împreună cu reprezentaţii Ministerului Agriculturii, propunerea privind reducerea la 9% a cotei TVA pentru lapte şi produse din lapte.

Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% şi la lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora.

De asemenea, APRIL susţine că menţinerea cotei actuale, de 24%, la lapte şi produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esenţiale şi perpetuează concurenţa inegală între produsele din Uniunea Europeană şi cele româneşti.

La finele lunii februarie, Federaţiile ProAgro şi Romalimenta au propus Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de celelalte alimente incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.