COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - Necesitatea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice a devenit evidentă în România, însă este nevoie de o lege bună, care să ofere mai multe beneficii decât pierderi şi care să se axeze pe negocierea dintre debitor şi creditor în afara instanţelor de judecată, procesele fiind lente şi costisitoare, consideră viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu, într-o conferinţă de specialitate.

"Piaţa ne arată că s-a copt în România vremea implementării unui cadru legislativ şi instituţional pentru insolvenţa persoanei fizice. S-a copt în vremuri complicate, în vremuri în care ieşim dintr-o criză economică, în vremuri în care pare că ne aflăm pe un trend de creştere economică şi sperăm ca acesta să se consolideze şi să se confirme, în care trăim experienţa implementării legislaţiei persoanelor juridice, asupra căreia părerile sunt împărţite în ce priveşte textul şi mai aşteptăm judecarea istoriei în ce priveşte implementarea", a afirmat reprezentantul BNR.

El a spus, însă, că trebuie explicate foarte clar implicaţiile unei astfel de legi, pentru că nu se potriveşte în toate cazurile.

"Vrem să clarificăm cum vrem să arate o bună legislaţie a insolvenţei persoanelor fizice. În primul rând, vreau să înţelegem foarte bine ce înseamnă insolvenţa persoanei fizice şi unde se potriveşte ea. În principiu, ea se potriveşte celor care au luat credite pe termen scurt. Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislaţie a insolvenţei nu este soluţia. Acolo trebuie să existe alte soluţii, pentru că insolvenţa aduce toate datoriile la scadenţă, determină executarea unei părţi din datorie de îndată. Când ai un credit pe termen lung, care de obicei este luat pentru achiziţionarea unei locuinţe, nu este cea mai confortabilă soluţie", a precizat Olteanu.

Mai mult, oficialul BNR pledează pentru adoptarea unei soluţii care să rezolve o parte dintre cazuri în afara instanţelor de judecată, supraîncărcate şi costisitoare.
"Instanţele de judecată au două dificultăţi pentru creditori şi debitori: sunt lente şi costisitoare, iar ambele sunt handicapuri în procesul de insolvenţă. Am primit un punct de vedere din partea CSM la dezbaterile ce s-au purtat la Parlament, care este de domeniul bunului simţ: nu ne trimiteţi un milion de dosare în instanţe că nu are cine le judeca. Şi, atunci, viziunea noastră, la BNR, în primul rând este că o asemenea legislaţie trebuie să încerce să ducă în faza de negociere, de aranjamente, de scheme de restructurare a datoriei în afara instanţelor de judecată", a explicat viceguvernatorul BNR.

Pentru ca această lege să fie considerată bună, trebuie să respecte principiul "să nu cheltuim mai mult decât câştigăm", a adăugat Olteanu.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu a participat la colocviul cu tema "Reglementarea procedurii insolvenţei persoanei fizice în România. Modele şi soluţii legislative'. AGERPRES/(AS - autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.