COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 30-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Situaţia din Grecia prezintă un mare pericol şi trebuie avut în vedere şi în România, dar Banca Naţională a României are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a gestiona eventualele riscuri, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta consideră că moneda naţională, deşi reacţionează la factorii externi şi nu numai, nu este depreciată.

"Cu Grecia este un pericol mare! Trebuie avut în vedere şi de către România. Noi deja, la Banca Naţională, îl avem în considerare. Eu nu cred că se va întâmpla, dar riscul există şi ne pregătim să gestionăm orice fel de risc. Nu avem practic niciun instrument blocat, spre deosebire cu alte bănci centrale. (...) Ca să replic în terminologia unui ziar occidental, apropo de politica BCR că nu mai are gloanţe, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament", a explicat Isărescu.

Referitor le evoluţia leului din ultima perioadă, guvernatorul BNR susţine că nu am asistat la o depreciere ci la o reducere a aprecierii. "Noi nu vedem niciun fel de depreciere. Leul a crescut de la 4,52 lei/euro până la 4,38 lei/euro, a stat tolănit şi apoi s-a dus spre 4,48 lei/euro. S-a depreciat? Nu! A mai mâncat din apreciere. În 2014, leul nu s-a depreciat şi nu cred că va ieşi din zona aceasta de echilibru nici în acest an", a mai spus Mugur Isărescu.

El a adăugat că la nivelul băncii centrale se consideră că zona de stabilitate a monedei naţionale este cea de anul trecut, iar o variaţie de cinci puncte procentuale nu este considerată apreciere sau depreciere a monedei naţionale.

Guvernatorul BNR a reamintit faptul că banca centrală nu are un curs central, nu are parităţi şi nu se angajează să ţină cursul în anumite marje. "Cursul se duce unde îl duce piaţa. Banca Naţională intervine dacă apar dezechilibre date de factori emoţionali", a mai spus Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,75% la 2,5% începând cu data de 8 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, s-a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. AGERPRES (AS - autor: Ana-Maria Vasile, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.