Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sofia, 15 iun /Agerpres/ - Dior, Kenzo, Channel, Paco Rabanne sau Boss, marile firme de parfumuri din lume au, de nişte ani, ceva în comun: toate pariază, pentru parfumurile lor, pe uleiul de trandafiri din aşa-numita 'Vale a Trandafirilor', din Bulgaria, relatează agenţia EFE.
Acolo, în inima ţării balcanice, la circa 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internaţională.
Acest ulei, numit de localnici 'aur lichid', datorită preţului ridicat, cuprins între 6.000 şi 7.000 de euro/litru (între 8.100 şi 9.400 dolari), se produce din soiul de flori Rosa Damascena. Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa şase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari).
'Pentru obţinerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 şi 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei', au explicat, pentru EFE, surse din Institutul de stat al trandafirilor.
Acest organism, creat în 1967, de autorităţile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanţi din Bulgaria, deşi, după tranziţia la democraţie a ţării, au apărut şi firme private.
Reprezentanţii Institutului, situat în oraşul Kazanlak, capitala 'Văii trandafirilor', au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă.
Totuşi, au subliniat că nu se aşteaptă să fie mai mică faţă de cea de anul trecut, când au obţinut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.
'Am un hectar de plante şi, până în prezent, am obţinut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului', a explicat omul de afaceri Mitko Kralev.
Pe durata recoltei, Kralev locuieşte într-o rulotă, în apropierea plantaţiei, pentru a supraveghea culesul 'fetelor sale', cum numeşte trandafirii.
Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, şi se desfăşoară de la 5 dimineaţa până la mijlocul zilei.
'Atunci florile au mai mult suc, deoarece clima este specifică. Nopţile sunt călduţe, iar ziua este foarte călduroasă', a explicat Kralev.
Aceste schimbări de temperatură prin care trec florile în timpul recoltării sunt responsabile cu obţinerea unei substanţe mai bune pentru ulei.
De asemenea, faptul că iernile sunt suficient de blânde, astfel încât florile să nu îngheţe, şi calitatea solului roşu, 'foarte solid şi fertil', sunt alte elemente care, potrivit lui Kralev, fac din Valea Trandafirilor un loc unic pentru industria de parfumuri.
Există foarte multe legende legate de modul în care au ajuns aici trandafirii, dar cea mai verosimilă este aceea că au fost aduşi din Siria (de unde provine şi numele Damascena), în timpul Imperiului Otoman.
Kralev, la fel ca şi alţi producători, angajează localnici pentru a recolta petalele, exact în momentul în care acestea sunt pe punctul de a se deschide.
Lachezar, unul dintre culegători, afirmă că primeşte 3,5 euro (4,7 dolari) pentru zece kilograme de petale, şi, astfel, un muncitor care se străduieşte, poate să scoată circa 500 de euro (circa 675 dolari) în trei săptămâni, cu mult peste salariul mediu pe economie din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.
După ce au fost culese, petalele se trimit la punctele de distilare, care plătesc 15 euro (circa 20 de dolari) pentru 10 kilograme.
Tehnologia de distalare este simplă: petalele 'fac baie de aburi' timp de trei ore pentru a se obţine circa trei litri de apă pentru fiecare kilogram de petale. Acest lichid este supus unei a doua distilări, în urma căreia uleiul pluteşte la suprafaţa apei. Această preţioasă esenţă se extrage şi se conservă în recipiente de cristal sau cupru, protejate de lumina soarelui.
Producţia de ulei de trandafiri din Bulgaria concurează cu cele din Turcia şi din sudul Franţei.AGERPRES/(editor:Nicoleta Gherasi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.