Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 21 mar /Agerpres/ - Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) trebuie să îşi facă un audit financiar şi juridic, după numirea noului preşedinte, a anunţat, vineri, vicepreşedintele CCIR, Sorin Dimitriu, într-o conferinţă de presă organizată pentru anunţarea conducerii interimare a Camerei Naţionale, în urma arestării fostului preşedinte Mihail Vlasov.
"Camerele de Comerţ sunt nişte ONG-uri într-un mediu concurenţial. Nu ne mai putem gândi astăzi că mai poate exista monopol pe un anumit domeniu, iar Camerele de Comerţ încurajează competitivitate pe o piaţă liberă. Este obligatoriu să facem un audit financiar şi juridic după numirea noului preşedinte", a precizat Sorin Dimitriu.
Conform noii conduceri interimare a CCIR, relaţiile internaţionale au fost afectate pe moment de imaginea creată prin arestarea fostului preşedinte Mihail Vlasov.
"Aş fi ipocrit să spun că arestarea lui Vlasov nu ne-a afectat imaginea. Personal, plec de la prezumţia de nevinovăţie. Cu toate acestea nu pot să zic că sunt prea mulţumit de activitatea pe care Vlasov a desfăşurat-o ca preşedinte al CCIR, mai ales pe plan internaţional", a spus Mihai Daraban, preşedintele interimar al CCIR.
Noua conducere a exprimat public intenţia de a introduce un act normativ prin care să ceară revenirea Registrului Comerţului la Camera Naţională. În perioada imediat următoare, CCIR vrea să realizeze printr-un parteneriat public privat un registru cu baza de date a tuturor firmelor înregistrate în România.
"Baza de date este miza pentru care dorim revenirea Registrului Comerţului la Camera Naţională şi nu banii. Registrul Comerţului nu are patrimoniu, iar veniturile anuale sunt aproximativ egale cu cheltuielile. Cred că este un gest reparatoriu pentru membrii Camerei Naţionale", a spus Mihai Daraban, preşedintele interimar al CCIR.
Mihail Vlasov a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, iar funcţia a fost preluată interimar de Mihai Daraban, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa.
"Colegiul de conducere va avea loc pe 27 martie, când vom hotărî cine va fi noul preşedinte al CCIR. Colegiul va fi format din 27 de membri, dintre care 22 reprezentanţi ai Camerei Naţionale, iar restul preşedinţi ai Curţii de Arbitraj şi preşedinţi ai Camerelor Bilaterale", a precizat Mihai Daraban, în cadrul unei conferinţe privind acţiunile viitoare ale membrilor Camerei de Comerţ.
Tot cu titlu interimar, Brânduşa Ştefănescu a preluat preşedinţia Autorităţii de nominare, autoritate care face parte din Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă de procurorii DNA care l-au reţinut joi seara, în urma unui flagrant.
Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, începând cu anul 2013, martorul denunţător, alături de fostul său partener de afaceri, erau părţi într-un dosar de arbitraj, în calitate de pârâţi-reclamanţi, dosar înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României./AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Mariana Nica)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.