COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:15 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, vijelie in Județul Botoşani;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prima determinare ştiinţifică a perioadei construcţiei unei biserici de lemn din Sălaj a fost realizată la biserica din Brusturi, în urma unei cercetări dendrocronologice complete, potrivit căreia, cel mai probabil, construcţia edificiului a început în anul 1717 şi a fost finalizată în 1720, şi nu în 1701, aşa cum sugerează inscripţia de pe portalul lăcaşului de cult.

În cursul lunilor octombrie şi noiembrie 2018, la biserica de lemn din Brusturi s-au desfăşurate o serie de lucrări cu caracter de intervenţie de urgenţă în vederea punerii în siguranţă a acestui monument istoric reprezentativ pentru zona Sălajului, reparaţiile fiind realizate în cadrul programului "Ambulanţa pentru monumente", desfăşurat de către Asociaţia "Monumentum".

Lucrările au vizat repararea acoperişului lăcaşului de cult, mai exact schimbarea învelitorii de şiţă, puternic deteriorată, cu una nouă, care să rezolve problema infiltrărilor de apă în interiorul bisericii, intervenţiile fiind realizate, în principal, cu ajutorul voluntarilor, iar costurile aferente fiind acoperite în bună măsură din donaţii, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, Episcopiei Sălajului şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Sălaj.

Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de doctorul în istorie Bogdan Ilieş, concomitent cu aceste lucrări a avut loc şi o premieră pentru cercetarea monumentelor din Sălaj, şi anume, prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici de lemn din acest judeţ.

"Scopul investigaţiei a fost acela de a determina ştiinţific anul de construcţie a bisericii, precum şi datarea eventualelor intervenţii ulterioare. Metoda dendrocronologică de datare a construcţiilor din lemn se bazează pe studierea inelelor anuale de creştere ale arborilor, prelucrarea şi citirea probelor prelevate într-un laborator de specialitate şi în final compararea rezultatelor obţinute cu o serie de creştere a inelelor etalon", precizează Bogdan Ilieş în cadrul unui comunicat de presă dat publicităţii joi.

Potrivit acestuia, analiza probelor a fost realizată de către un laborator specializat din Miercurea-Ciuc, cercetarea dendrocronologică infirmând datarea sugerată de inscripţia de pe portalul bisericii, şi anume, construirea bisericii în anul 1701.

"În baza rezultatelor obţinute prin această metodă se poate afirma că biserica, inclusiv prispa, a fost realizată unitar, din copaci doborâţi în iarna anilor 1716/1717 şi vara anului 1717, bolta bisericii şi şarpanta fiind realizate în iarna anului 1719/1720 şi vara anului 1720. Cel mai probabil, construcţia bisericii a început în anul 1717 şi a fost finalizată în anul 1720. Turnul clopotniţă a fost realizat cu aproximativ trei decenii mai târziu decât restul bisericii. Astfel, rezultatele obţinute în urma investigaţiei dendrocronologice corectează şi completează ceea ce deja se cunoştea despre biserica de lemn din Brusturi", se mai arată în comunicatul menţionat.

Bogdan Ilieş a precizat, pentru AGERPRES, că un important proiect de viitor ar fi acela de identificare, prin realizarea unui studiu dendrocronologic amplu, a celei mai vechi biserici de lemn din Sălaj.

Sălajul are cele mai multe biserici de lemn monumente istorice - 68 -, cu una mai mult decât Maramureşul, potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Doina Cociş. AGERPRES/(A, AS - autor: Sebastian Olaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Ambulanta pentru Monumente - Transilvania Sud / Facebook

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.