Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Expoziţia "IA AIDOMA", care cuprinde 40 de cămăşi româneşti, inclusiv o replică după o ie a Elisabetei Rizea, a fost vernisată sâmbătă la Sala "Tancred Bănăţeanu" a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

"Ne-am dorit foarte mult să aducem cele mai frumoase cămăşi româneşti acasă, gândindu-ne că acestea sunt uitate în marile muzee ale lumii. Pe de altă parte, le-am adus (...) acasă, însă ne dorim să scoate ia în lume, adică ne dorim ca aceste cămăşi să le ducem şi să le prezentăm în muzeele unde sunt originalele şi (...) ne dorim ca ia să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO", a declarat arhitecta Ioana Corduneanu, fondatorul comunităţii Semne Cusute, care a organizat expoziţia alături de MNŢR.

Potrivit Ioanei Corduneanu, expoziţia cuprinde 40 de cămăşi româneşti, replici "aidoma" după cele identificate în colecţii din Metropolitan Museum, New York, Muzeul de Textile, Canada, Muzeul Etnografic din Geneva; Muzeul de Textile din Lyon, Muzeul Horniman din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg, dar şi din colecţii private.

Cămăşile au fost replicate de 33 de autoare, care sunt membre ale comunităţii Semne Cusute în Acţiune, care s-a constituit pe Facebook în martie 2014, la iniţiativa Ioanei Corduneanu, şi care numără peste 15.500 de membri.

"N-avem diplomă de meşteri populari, dar avem ambiţie, determinare şi am studiat suficient încât să putem să descifrăm aceste modele după fotografiile de pe site-urile muzeelor şi să replicăm cămăşile inclusiv folosind aceleaşi materiale sau materiale similare disponibile în ziua de astăzi", a precizat Ioana Corduneanu.

Conform acesteia, în expoziţie poate fi admirată şi o replică după o ie a Elisabetei Rizea, orginalul aflându-se la Memorialul de la Sighet, dar şi două copii după cămăşi româneşti care au aparţinut Prinţesei Ileana şi care se află în Ohio.

"Ne-am dorit să aducem un omagiu tuturor româncelor care sunt pentru noi repere şi valori", a mai afirmat Ioana Corduneanu.

La rândul său, managerul interimar al MNŢR, Liliana Passima, a declarat că se bucură că muzeul pe care îl conduce poate prezenta publicului "o expoziţie experiment, dar în acelaşi timp şi o expoziţie celebrare".

"Fie că e în costum de sărbătoare, fie că este mai puţin decorată, ia (...) a devenit element iconic şi este brand de ţară", a spus Passima.

Ea a vorbit şi despre "calitatea extraordinară" a reproducerilor prezentate în expoziţie, dar şi despre "fenomenul ia românească", aflat în ultimii ani în atenţia unor mari case de modă internaţionale.

Expoziţia poate fi vizitată la MNŢR până pe 17 decembrie, intrarea fiind liberă. AGERPRES/(A, AS - autor: Mădălina Cerban, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.