Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 21 mar /Agerpres/ - Proiectul de lege privind insolvenţa TVR a fost denunţat de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) în Consiliul Europei, iar Guvernul României va trebui să dea explicaţii, potrivit secretarului general al FEJ, Ricardo Gutierrez.
'Sentimentul nostru este că există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituţii nu trebuie să plătească preţul unei gestiuni haotice. Puteţi să contaţi pe noi (Federaţia Europeană a Jurnaliştilor - n. r.) că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene. Am denunţat, deja, proiectul de lege în ceea ce priveşte insolvenţa în Consiliul Europei şi am început discuţiile cu EBU (European Broadcasting Union - n. r). Cele 47 de ţări din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu ameninţarea care planează asupra serviciului audio vizual din România prin această lege a insolvenţei. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicaţii oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul român va trebui să dea explicaţii', a declarat Ricardo Gutierrez, conform unui comunicat al MediaSind remis, luni, AGERPRES.
Aflat în vizită în România, secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a avut, la sediul TVR, o întâlnire cu salariaţii şi reprezentanţii sindicatelor din Societatea Română de Televiziune, afiliaţi la FAIR-MediaSind. Cu acest prilej, Ricardo Gutierrez a dat asigurări ferme că Federaţia Europenă a Jurnaliştilor va sprijini, în continuare, toate demersurile organizaţiilor sindicale întreprinse în vederea respingerii tentativei preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce Televiziunea Naţională în insolvenţă, acţiune care va afecta independenţa instituţiei publice şi care va conduce la cenzură.
'Nu ne confruntăm cu astfel de situaţii pentru prima dată. La fel s-a întâmplat acum trei ani, când a fost închisă televiziunea publică din Grecia. FEJ a susţinut televiziunea greacă. Aceasta a fost redeschisă, iar personalul a fost reangajat. Suntem aici pentru a-i reaminti Guvernului român care îi sunt obligaţiile. Pluralismul în mass-media este o obligaţie într-o democraţie, într-un stat. Este o obligaţie scrisă în Convenţia Drepturilor Omului. Concret, statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să asigure un serviciu public audiovizual sustenabil din punct de vedere financiar, care să fie independent faţă de puterea politică şi care să reflecte ansamblul opiniei publice în mod pluralist. Sentimentul nostru este că Guvernul Român nu face, cel puţin până acum, ceea ce trebuie, pentru a garanta atât suportul financiar al acestui serviciu, cât şi independenţa sa. De aceea sunt aici, ca să vă aduc mesajul nostru de susţinere. Dacă FAIR-MediaSind face toate demersurile necesare la nivel naţional, contaţi pe faptul că noi că o să vă ajutăm la nivel internaţional', a precizat secretarul general al FEJ.
Reprezentanţii FAIR-MediaSind menţionează, în comunicat, că, dat fiind pericolul care planează asupra SRTV, federaţia, în calitate de membru cu drepturi depline al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor 'ia în calcul, cu sprijinul partenerilor internaţionali, depunerea unei plângeri la Comisia de Petiţii a Parlamentului European privind declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea Directivelor UE şi a Tratatului de Aderare'.
Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor FEJ, Ricardo Gutierrez, a efectuat în perioada 16-18 martie o vizită în România, unde a participat la conferinţa internaţională "Protecţia Jurnaliştilor şi Libertatea de Exprimare", eveniment ce a avut loc la Palatul Parlamentului, organizat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în parteneriat cu Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind. În cadrul dezbaterilor, liderul EFJ a prezentat Platforma Consiliului Europei privind protecţia jurnaliştilor.
Programul vizitei a cuprins în data de 18 martie şi o întâlnire a oficialului EFJ cu secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Vasile Oprean, ocazie cu care Ricardo Gutierrez a pledat pentru necesitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă din sectorul cultură şi mass-media.
La finele săptămânii trecute, a fost depusă în Parlament propunerea legislativă referitoare la intrarea în insolvenţă a televiziunii publice, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 27 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, prin derogare de la legea insolvenţei, cele două societăţi nu pot intra în faliment, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei vizate îl desemnează administrator special pe preşedinte-director general.
Tăriceanu propune în iniţiativa sa ca intrarea în insolvenţă să se decidă cu votul majorităţii membrilor CA, care vor formula cererea de deschidere a acestei proceduri. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.