COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 22-05-2025 ora 18 Intre 18:20 si 19:20 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Bistriţa-Năsăud;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, îşi exprimă îngrijorarea faţă de slaba reprezentare a specialiştilor în acţiunea Primăriei Cluj-Napoca de înlăturare a unor fragmente din faţadele unor clădiri din centrul istoric al oraşului şi propune organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Alexandrescu a precizat că până în acest moment nu s-a solicitat avizul Ministerului Culturii şi a anunţat că a solicitat primăriei oprirea intervenţiei asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competenţa de avizare a Direcţiei Judeţene, cât şi a celor de grupa A (valoare naţională) pentru care este necesar avizul ministerului.

"În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se doreşte intervenţia, iar comisia şi-a prezentat opoziţia faţă de demers, neprimind o documentaţie corespunzătoare. Avizul Direcţiei a fost unul în regim de urgenţă, ceea ce a făcut ca acţiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice şi a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menţionez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competenţa de avizare a Direcţiei Judeţene, cât şi a celor de grupa A (valoare naţională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment, nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenţiei pe respectivele clădiri", a declarat Vlad Alexandrescu.

El a adăugat că a solicitat joi dimineaţă Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Direcţiei Judeţene de Cultură "o serie de documente care fundamentează intervenţia şi rapoarte privind aceasta".

Potrivit ministrului, decizia a fost luată în urma unei informări "în legătură cu situaţia intervenţiilor asupra clădirilor din centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca".

"M-am informat în legătură cu situaţia intervenţiilor asupra clădirilor din centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca. În ultimele zile, primăria şi ISU au organizat o serie de acţiuni de înlăturare a unor fragmente din faţadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informaţiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj, acţiunea este o intervenţie de urgenţă în categoria celor reversibile pentru care a fost obţinut avizul Direcţiei. Intervenţia se realizează cu condiţia extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare", a explicat Alexandrescu.

Potrivit acestuia, "până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din faţade", Primăria Cluj-Napoca dând asigurări că "se fotografiază zonele în care se intervine". Ministrul a menţionat totodată că respectivele intervenţii sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către Ministerul Culturii şi de către arhitectul Direcţiei Judeţene de Cultură.

"În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea şi restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenţia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi a Ministerului Culturii", a completat ministrul, care a făcut apel la clujeni să informeze asupra situaţiei şi să trimită fotografii ale intervenţiilor, menţionând adresa acestora.

Vlad Alexandrescu a precizat că pe lista clădirilor de grupa A asupra cărora Primăria nu are documentele necesare pentru a interveni - avizul Ministerului Culturii - sunt incluse cele din: Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban Centrul istoric al oraşului Cluj, şi monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) şi Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale "Ion Andreescu" (P-ţa Unirii, nr.31). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.