Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 31 oct /Agerpres/ - Apreciata cantautoare Maria Gheorghiu a adus din nou pe scenă, vineri seară, spectacolul ''Sub zodia Mariei'', într-un nou concept, cu un scenariu semnat de Miron Manega, la Teatrul de pe Lipscani din Capitală.

După aproape doi ani de la premieră, realizat iniţial împreună cu regretatul actor Eusebiu Ştefănescu, spectacolul a fost reluat într-o nouă formulă, cu actorii Adriana Trandafir, Tomi Cristin, pianistul Radu Graţianu şi cea care a dat viaţă celor patru Marii omagiate, Maria Gheorghiu, care a oferit un eveniment artistic unic pentru scena românească.

Acompaniată de Radu Graţianu la clape, Maria Gheorghiu a evocat figurile Mariei de Mangop, a Reginei Maria şi a inegalabilei Maria Tănase, peste toate dominând simbolul Fecioarei Maria.

''De ce Sub Zodia Mariei? Pentru că este o poveste care trebuie spusă. Pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului. Pentru că Fecioara Maria încă ne veghează. Pentru că prinţesa bizantină, Maria de Mangop, a devenit a noastră, plătind supremul preţ din însoţirea cu domnitorul Ştefan cel Mare. Pentru că am avut cândva o Mare Regină, care a ştiut să joace bine cartea României la Curţile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci când ostaşii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare şi care a iubit România, ţara ei de adopţie, mai presus de orice. Pentru că povestea Reginei Maria şi a inimii ei trebuie ştiută de toţi românii. Pentru că am mai avut o Marie, care a ştiut să ducă în lume frumuseţea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase", a explicat Maria Gheorghiu ideea acestui spectacol.

Actorul Tomi Cristin a spus că data reluării spectacolului nu a fost aleasă întâmplător, el fiind programat în 30 octombrie 2015, la o zi după celebrarea a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria, în jurul personalităţii căreia a fost construit spectacolul şi în preajma zilei de 3 noiembrie 2015, când vor avea loc ceremoniile militare şi religioase prilejuite de întoarcerea acasă a inimii Reginei Maria, care se va odihni în locul în care a bătut pentru ultima dată, la Castelul Pelişor.

Spectacolul a început cu un moment in memoriam Eusebiu Ştefănescu, actorul cu care a fost pus în scenă în 2013 acest proiect, continuând cu o trecere în revistă a celor mai cunoscute melodii din repertoriul Mariei Gheorghiu, între care ''Curcubeu'' şi ''Fluturi'', în deplină armonie cu intervenţiile recitative ale actorului Tomi Cristin din poeziile lui Mihai Eminescu.

Evocând figura Fecioarei Maria, în sala Teatrului de pe Lipscani au răsunat acordurile melodiei compuse şi interpretate de Maria Gheorghiu pe versurile lui Eminescu - ''Rugăciune''. Apoi artista a readus aminte traducerea în limba română a imnului ''Ave Maria'', compus de Franz Schubert, fiind singura interpretă a textului scris de Horaţiu Bena, în 1938.

Evocarea figurii Mariei de Mangop a început cu versurile lui Dimitrie Bolintineanu - ''Muma lui Stefan cel Mare'', continuând cu piesa din repertoriul Mariei Gheorghiu, intitulată chiar ''Maria de Mangop'', în timp ce pe un ecran montat pe scenă erau proiectate imagini cu domnul Moldovei, Ştefan cel Mare.

A treia Marie omagiată a fost Regina Maria, al cărei testament a fost citit cu sensibilitate de actriţa Adriana Trandafir. Povestea inimii reginei a fost spusă, în versuri şi pe muzică, de Maria Gheorghiu în piesa ''Inima de la Balcic'', pe ecranul uriaş de pe scenă fiind proiectate imagini cu Regina Maria.

Finalul spectacolului i-a fost dedicat marii artiste Maria Tănase, printr-o proiecţie a unui film în care aceasta cânta celebra ''Ciuleandra''. Apoi Maria Gheorghiu a cântat, cu sensibilitatea-i caracteristică, melodia ''Lume, lume''. Actriţa Adriana Trandafir a citit testamentul Mariei Tănase, urmat de acordurile melodiei ''Cine iubeşte şi lasă'', cântată de Maria Gheorghiu. Apoi cantautoarea folk a interpretat binecunoscuta melodie ''Mărioară de la Gorj''.

Maria Gheorghiu a schimbat ţinuta la fiecare moment dedicat altei Marii, începând cu rochia albă, diafană, ca de înger, pentru evocarea Fecioarei Maria, continuând cu ţinuta cu iz medieval în care le-a omagiat pe Maria de Mangop şi Regina Maria, şi încheind cu un frumos costum popular pe care l-a purtat pentru a evoca figura Mariei Tănase.

La finalul spectacolului ''Sub zodia Mariei'', în care au fost adunate ''muzică, poezie, film, imagine, fotografie, lacrimă, emoţie, într-un spectacol unic, închinat pentru prima dată 'Mariilor' neamului românesc'' - cum spunea actriţa Adriana Trandafir - publicul din Teatrul de pe Lipscani s-a ridicat în picioare şi a aplaudat minute în şir artiştii care au realizat un show unic.AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.