COD GALBEN: 05-05-2025 ora 23 Intre 23:40 si 00:45 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, in Județul Dolj, Județul Mehedinţi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 17 iul /Agerpres/ - Actriţa Anca Sigartău, de aproape două luni manager al Teatrului Municipal "Bacovia" din Bacău, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre noul festival pe care îl pregăteşte, "Theaterstock", "cel mai mare festival şi cel mai mare eveniment din toată Moldova", după cum îl descrie.

Între 1 şi 16 august, toţi amatorii de arte ale spectacolului vor avea ocazia să vadă în Bacău spectacole ale teatrelor naţionale şi ale companiilor independente. Din festival nu vor lipsi invitaţii din străinătate, muzica bună, evenimente conexe.

Anca Sigartău joacă la Bucureşti şi e director de teatru la aproape 300 de km distanţă. Ia în calcul pedagogia, dar acum tot ce îşi doreşte este ca acest festival să existe pe termen mediu şi lung.


AGERPRES: La scurt timp de la începerea mandatului de manager al Teatrului Municipal Bacovia anunţaţi un proiect inedit şi de amploare - Festivalul "Theaterstock". Cum s-a născut el şi ce vă propuneţi?
Anca Sigartău: Sunt de două luni director al acestui teatru şi ştiu că nu am timp. Vreau să fac lucrurile să se mişte. Fiindcă avem o perioadă de concediu, acum, am spus că oamenii ar trebui să vină spre teatru, spre artele spectacolului şi acest festival, pe care l-am gândit încă din 2007, îl imaginam şi îl visam, mă gândeam la un Woodstock teatral, iată că îşi va deschide porţile, cum spuneam, pe 1 august anul acesta. Este un tur de forţă. De ce "Theaterstock"? Pentru că Woodstockul a fost mai mult decât un festival, a fost o mişcare, până la urmă, în muzică. Aşa ne-am dorit şi noi să fie acest "Theaterstock", o mişcare pentru artele spectacolului, mai ales pentru zona de independent din România.

AGERPRES: De ce aţi ales acest nume pentru festival?
Anca Sigartău: "Theaterstock" - Woodstock. Woodstock-ul teatral este... are un spirit din acesta rebel, liber, de amploare, un spirit care a adus împreună foarte mulţi oameni şi aşa ne dorim şi noi, să avem foarte mulţi oameni. Până la urmă este al doilea festival de artele spectacolului din România, ca mărime, ca amploare, şi ne dorim să vină cât mai mulţi oameni din toată ţara la acest festival.

AGERPRES: Ce va conţine festivalul?
Anca Sigartău: În primul rând, 1-16 august, sunt 16 zile de festival, sunt 16 zile în care oferta culturală - nu numai în România, ci şi în Europa - nu are nimic, nu prezintă nimic şi atunci noi oferim 138 de spectacole în 16 zile de festival, spectacole ale teatrelor naţionale din toată ţara. Teatrul Naţional din Bucureşti vine cu "Furtuna", Teatrul Naţional din Craiova - "O furtună" a lui Purcărete, Teatrul Naţional din Cluj - "Mein Kampf"-ul lui Alexandru Dabija, spectacol premiat, avem "Electra", "Maria de Buenos Aires" de la Timişoara. Şi Teatrul Naţional din Iaşi vine cu "Proştii sub clar de lună", un spectacol foarte frumos, aceasta este doar o secţiune. Mai avem o secţiune "Focus", care pune accentul pe două teatre, anul acesta, Teatrul Bulandra, care va veni cu cinci spectacole, mai avem Teatrul Metropolis, un teatru de proiect care vine cu două spectacole mari - "Ţarul Ivan îşi schimbă meseria" şi "Tarelkin" -, apoi vreo 57 de spectacole din teatrul independent, spectacole foarte bune - Teatrul Godot, Teatrul Roşu, Unteatru sunt companii independente care vor fi prezente în festival. Participarea companiilor de teatru din străinătate este foarte importantă, pentru că sunt companii de top la ora aceasta în Europa, Theater Tol cu "Inima îngerilor", un spectacol impresionant, "Pe deal înspre cer", şi avem concerte în aer liber, două concerte de fado, un concert al Filarmonicii din Bacău, apoi conferinţe, evenimente, seri nocturne, poveşti.

AGERPRES: De ce aţi ales luna august pentru a lansa acest proiect? Nu vă temeţi că va fi multă lume în concediu sau consideraţi asta ca un avantaj?
Anca Sigartău: Este foarte bună luna. Cum v-am spus, nu avem concurenţă în această lună. În al doilea rând, există un studiu care s-a făcut acum trei ani. Astfel, conform recensământului din 2012, Bacăul are cea mai mare comunitate de români plecată la muncă în străinătate. Sunt aproximativ 57.000 de români plecaţi la muncă în străinătate şi această comunitate se întoarce acasă în fiecare an în luna august. Bacăul este un oraş aglomerat în această lună şi de ce să nu ţinem cont de oferta de concediu? Oamenii merg, în general, spre mănăstirile din Moldova şi, iată, de data aceasta, anul acesta, au posibilitatea ca după ora 17,00 până târziu în noapte să vină să vadă spectacole la un preţ extrem de mic, sau spectacolele în aer liber, ori concertele şi să vină să se bucure.

AGERPRES: Aţi lansat pe internet o provocare pentru cei care vor să promoveze festivalul? În ce constă practic această provocare?
Anca Sigartău: Da. Acest festival se bazează foarte mult şi pe mişcarea de voluntari, este normal. Avem câteva sute de voluntari şi, sigur, avem şi mijloacele neconvenţionale de promovare, de marketizare a produsului nostru. Suntem un festival mai aparte, în primul rând pentru că este prima ediţie, în al doilea rând, că are această branduire happy-hippie-festival. Este un festival care va aduce foarte multă bucurie şi atunci ne-am gândit inclusiv la această formă de promovare a evenimentului care să se realizeze în mai multe forme, prin mai multe mijloace şi pentru asta am lansat mai multe concursuri, printre care "Tu, dacă ai fi directorul unei agenţii de publicitate, cum ţi-ai promova acest eveniment?".

AGERPRES: Vor exista şi nişte premii?
Anca Sigartău: Întotdeauna. Orice concurs are şi premii.

AGERPRES: Cum v-aţi gândit să îi atrageţi pe cei care nu locuiesc în Bacău la acest festival?
Anca Sigartău: În primul rând, prin oferta pe care noi o avem. Este o şansă la ora aceasta. Este, de ce să nu recunoaştem, cel mai mare festival şi cel mai mare eveniment din toată Moldova. Apoi, să nu uităm că Bacăul este un nod. Dacă vrei să mergi spre Iaşi, treci prin Bacău. Dacă vrei din Iaşi să mergi spre munte, tot prin Bacău treci. Pe oriunde ai vrea să te duci, treci prin Bacău. Acesta este un lucru important de ştiut, plus că sunt foarte mulţi oameni care merg spre mănăstiri în perioada de concediu. Vreau să vă spun că au existat Zilele oraşului, spre exemplu. Întotdeauna la aceste zile ale oraşului vin toate comunităţile şi toate oraşele din jurul Bacăului, aşa că eu sper că va fi plin în perioada aceea.

AGERPRES: Festivalul va începe imediat după ziua dvs. de naştere. Credeţi că veţi avea timp să vă sărbătoriţi?
Anca Sigartău: Pentru mine ăsta este cel mai frumos cadou pe care îl am, faptul că se întâmplă acest festival. Repet, un festival de asemenea anvergură se pregăteşte, de obicei, cu luni şi luni de zile înainte. Noi, şi aţi observat că vorbesc întotdeauna la persoana întâi plural, pentru că am o echipă foarte bună de oameni care se ocupă. Îi numărăm pe degete, dar sunt foarte buni, profesionişti. Iar cadoul cel mai frumos este prima premieră pe care noi o dăm, "Îmblânzirea scorpiei" de Shakespeare. Este prima premieră de când sunt eu director al teatrului.

AGERPRES: Câte trupe din străinătate vor fi prezente în festival?
Anca Sigartău: 12 companii de teatru din străinătate. O companie extrem de importantă şi interesantă în zona de independent este Teatr DOC din Moscova, un nume important al teatrului independent din Rusia. Mai avem un spectacol, o coproducţie Ungaria-Serbia-România, "13" se numeşte, şi avem din Franţa, din Belgia, avem concertele de fado din Portugalia, din Spania, Germania, avem participare din Albania.

AGERPRES: Este o perioadă de concedii inclusiv pentru actori. Cât de greu a fost să-i convingeţi să vină să participe în festival?
Anca Sigartău: A fost destul de greu. A fost destul de greu, dar m-am bucurat că în asemenea condiţii observ solidaritatea artiştilor. Au înţeles că este un eveniment important, este important să punem în balanţă şi să punem alături cele două forme de organizare teatrală, cea din independent şi cea de stat, pentru că aceasta va fi şi una din temele conferinţelor, conferinţa despre această îmbinare a organizării - cât anume se implică independentul în organizarea de stat şi invers.

AGERPRES: Sunteţi actriţă de succes, mamă a trei copii împliniţi şi, acum, directoare de teatru. Care este următorul pas?
Anca Sigartău: Pentru mine, ziua de astăzi şi ce se întâmplă acum sunt lucruri foarte importante. Sigur că la ora aceasta sunt la început de drum şi mă gândesc să dezvolt, să existe acest proiect pe termen mediu şi lung. Nu mă gândesc la acest proiect doar "Hai să facem "Theaterstock" ediţia I, poate şi ediţia a II-a, şi ne oprim". Nu! Am început un lucru şi acesta este lucrul la care mă gândesc la ora aceasta. Nu ştiu ce voi face după această etapă. Iau în calcul, de multe ori, şi pedagogia, e un lucru care mă pasionează, dar când porneşti un asemenea proiect deja îţi doreşti să mai fii în viaţă să-l vezi aşa cum trebuie.

AGERPRES: Aţi ales să conduceţi un teatru din afara Bucureştiului, aflat la mai bine de 300 de km de Capitală, dar continuaţi să jucaţi în Bucureşti. Cum vă împărţiţi?
Anca Sigartău: Printr-o foarte bună organizare, prin oamenii pe care îi am în jurul meu, printr-o echipă foarte bună. Cine crede că un manageriat se mai poate realiza la ora asta de unul singur se înşală. Manageriatul bun implică o echipă foarte bună, indiferent că o recunoşti sau nu o recunoşti. Acesta este cheia. AGERPRES/(A - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.