COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD GALBEN: 27-06-2025 ora 20 Intre 20:00 si 21:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Dolj, Zona joasă a județului Mehedinţi, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 27-06-2025 ora 19 Intre 19:50 si 21:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Sălaj; COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 19 Intre 19:50 si 21:00 se va semnala Vijelie puternică, viteza vântului la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii dimensiuni (2…4 cm), averse torențiale care vor acumula 25…40 l/mp, in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 19 Intre 19:20 si 20:20 se va semnala Vijelie puternică, viteza vântului la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii dimensiuni (2…4 cm), averse torențiale care vor acumula 25…40 l/mp, in Județul Argeş;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgu Mureş, 23 iun /Agerpres/ - Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş deţine o colecţie impresionantă de cămăşi cu ciupag roşu - partea iei de la brâu în sus, care are cusături deosebite - specifică portului popular cu trup vânăt din zona Mureşului, care a fost adunată chiar de către Aurel Filimon, cel care a întemeiat primul muzeu la Târgu Mureş, în 1934.

Unul dintre cele mai reprezentative exemplare ale acestei colecţii, denumită 'cămeşa cu ciupag roşu', poate fi admirată în cadrul Expoziţiei 'Dantele transilvănene' realizată la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş de către specialiştii Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

'Cămeşa cu ciupag este specifică zonei Mureşului, dar şi Câmpiei Transilvaniei - este o cămaşă femeiască specifică portului popular cu trup vânăt, al catrinţei cu trup vânăt. Cămaşa provine din colecţiile lui Aurel Filimon, cel care a întemeiat colecţiile etnografice mureşene, fondatorul Muzeului din Târgu Mureş, în 1934. Valoarea acestei cămăşi este foarte mare. Având în vedere că Aurel Filimon a întemeiat Muzeul la 1934, putem să presupunem că vechimea cămăşii este de peste 100 de ani. Este realizată dintr-o pânză de bumbac, ţesută la război, în casă, din patru foi, ornamentată cu ciupag în faţă. Ornamentul este realizat şi în creţul de la gât, care ţine trupul cămăşii. La fel, avem un decor pe mânecă la şirul peste cot realizat în alt punct de coasere, în punctul pe scris, şi decorul care marchează cheiţele de pe mânecă. Încreţuri mai avem şi la volanul cămăşii şi pe brăţara cămăşii', a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Livia Marc.

Ciupagul iei este realizat din încreţurile care ornamentează cămaşa în partea cea mai vizibilă, întrucât în anotimpul mai rece femeia purta un pieptar, iar astfel părţile cele mai vizibile erau ornamentate cu aceste cusături cu diferite motive.

'În cazul de faţă ornamentul reprezintă coarnele berbecului realizate cu fir de arnici de culoare roşie. În colecţie mai avem şi o cămaşă cu ciupag de culoare neagră, specifică văduvelor. În rest, cămăşile din colecţia noastră sunt cu cuipag de culoare roşie. În general cămăşile vechi sunt din in, dar aici, în Ardeal, avem colecţii de cămăşi din cânepă şi din bumbac, cele mai vechi sunt din cânepă. Ulterior au fost ţesute şi cu fir de bumbac', a spus Livia Marc.

Muzeograful a arătat că această cămaşă cu ciupag roşu era purtată împreună cu alte obiecte vestimentare, inclusiv cu catrinţa cu trup vânăt, fiind o specificitate a portului popular din zona Mureşului.

'Portul specific femeilor mureşene este compus din cămaşă, catrinţe, poale, brâu şi tindeul de cap, care era de culoare albă, ornamentat pe margini cu motive geometrice. La catrinţa cu trup vânăt broderia este în partea de jos, dispusă în registru compact. Nicio catrinţă nu seamănă cu cealaltă, fiecare are alt decor, alte motive, doar trupul catrinţei este acelaşi. La fel şi cămăşile, nicio cămaşă nu seamănă una cu cealaltă, fiecare cămaşă având decorul ei, ornamentul ei, chiar şi punctul de coasere diferă. Pe o cămaşă putem întâlni trei, şase puncte de coasere - peste fire, în încreţ, brodat în încreţ, depinde de cât de vrednică era femeia care o cosea. Femeile erau discrete, foarte harnice şi voiau să îşi arate măiestria, fiecare dorea să aibă o cămaşă nouă mai ales de Paşti şi atunci ţinea în mod deosebit să fie altfel cealaltă', a precizat muzeograful.

În Expoziţia 'Dantele transilvănene' de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, alături de cămaşa cu ciupag roşu şi portul cu trup vânăt se află şi un port popular de pe Valea Târnavei Mici, care prezintă, în contrast, un port în care predomină albul şi negrul, o cămaşă cu şire şi cu altiţe, cu un decor în faţă, într-un registru cu broderie aurie din fir auriu pe fond negru.

'Şurţul din faţă, care este negru, are un decor cu fir metalic asemănător cu cel de pe cămaşă şi poale cu cipcă. Dantela de pe volanul cămăşii este una mai specială, realizată pe voal. Este o dantelă brodată pe voal, cu motive florale. Este realizată după introducerea în comerţ a voalului industrial, astfel pe voalul industrial se brodau diferite motive, după care voalul era decupat şi rămânea doar broderia. Cămaşa este specifică Târnavelor, este pentru o femeie măritată şi pentru cele mai în vârstă atunci când se poartă baticul pe cap şi predomină albul şi negrul', a mai precizat Livia Marc. AGERPRES / ( A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă) /FOTO PE FLUX/

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.