COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 5 dec /Agerpres/ - Corespondentul AGERPRES în judeţul Sălaj, Sebastian Olaru, a prins gustul artei fotografice în timpul realizării materialelor jurnalistice, fiind captivat de modul în care se vede lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat.

A învăţat în timp să descopere firescul din lucruri şi să-l pună în valoare, iar atunci când apasă declanşatorul aparatului caută să surprindă în fiecare fotografie emoţia şi dramatismul.

Acum, jurnalistul se află în faţa primei expoziţii personale de fotografie, un vis mai vechi devenind, în sfârşit, realitate. Expoziţia este vernisată vineri, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Galei Presei Sălăjene, şi cuprinde în principal fotografii de peisaj.

''Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru ca o fotografie să creeze emoţie şi impact este să fie spontană sau să încerce să surprindă lucrurile aşa cum se întâmplă ele în mod natural, deci să nu fie una forţată. (...) Asta cred că este important şi face ca o fotografie să fie de succes - să surprindă naturaleţea lucrurilor'', spune Sebastian Olaru.


AGERPRES: De unde a pornit pasiunea ta pentru fotografie?

Sebastian Olaru: De câţiva ani buni, odată cu realizarea documentărilor pentru materialele AGERPRES, care necesitau şi parte de ilustrare foto, am început, încetul cu încetul, să prind gustul fotografiei. Bineînţeles că mi-a fost uşor în condiţiile în care aparatura în domeniul foto s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu se mai fac fotografii pe film şi atunci e mult mai uşor să corectezi o fotografie sau, dacă ai greşit-o, pur şi simplu să o ştergi şi să faci alta.


AGERPRES: Ce te-a captivat în domeniul acesta?

Sebastian Olaru: Faptul că prin lentilele aparatului de fotografiat poţi surprinde anumite detalii pe care, poate dacă treci pur şi simplu pe lângă ele, nu le remarci. Am constatat de mai multe ori acest lucru, atunci când, la vederea fotografiilor mele, unii au avut reacţii de genul ''am trecut de zeci de ori pe lângă acest lucru, dar nu l-am văzut în această formă''.


AGERPRES: Se vede altfel lumea prin obiectiv?

Sebastian Olaru: Eu cred că depinde foarte mult de cel care e dincolo de obiectiv. Fiecare are o altă perspectivă asupra lumii şi atunci implicit fotografiile făcute de persoane diferite vor arăta altfel, chiar dacă este vorba despre acelaşi subiect.


AGERPRES: E ceva anume ce îţi place să fotografiezi?

Sebastian Olaru: Poate legat de faptul că materialele pe care le-am scris pentru AGERPRES şi pe care le consider materiale de suflet le-am realizat în mediul rural, îmi place să surprind anumite detalii din această zonă, clădiri vechi, tradiţii, dar şi natura, care este o sursă inepuizabilă pentru fotografii din întreaga lume. Chiar şi în natură, îmi place să imortalizez mai mult detalii decât peisaje.


AGERPRES: Cât de mult contează şi calitatea aparatului de fotografiat? E mai importantă calitatea aparatului sau mai degrabă contează mai mult abilităţile fotografului?

Sebastian Olaru: Bineînţeles că sunt necesare nişte dotări minime pentru realizarea fotografiilor, mai ales în condiţii de iluminat insuficient. Se ştie că lumina este Dumnezeul fotografiei, pentru că, în funcţie de ea, se fac foarte multe reglaje la aparatul foto şi, în plus, lumina practic este cea care îţi dă posibilitatea să fotografiezi. În absenţa ei, nu există fotografie. În condiţii de iluminat mai slab, ai nevoie de aparate mai performante, dar, când ai lumină normală, poţi face o poză deosebită chiar şi cu un telefon mobil. Totuşi, am avut şansa, prin AGERPRES, să am un aparat foto performant care m-a ajutat la surprinderea unor detalii şi emoţii care nu există întotdeauna în plină zi. În semiobscuritate sau jocuri de lumină care, de exemplu, intră doar parţial printr-un geam sau prin diverse 'site', se pot obţine nişte efecte deosebite care dau un alt dramatism fotografiei.


AGERPRES: Ce înseamnă această primă expoziţie pentru tine? Cum ai ales cele 25 de fotografii?

Sebastian Olaru: Realizarea unei expoziţii personale era un vis mai vechi şi acum mi s-a oferit această oportunitate. Este cea de-a VIII-a ediţie a Galei Presei din Sălaj, un eveniment deja cu tradiţie. La ediţiile anterioare, făceam expoziţii de grup, expoziţii de fotografie jurnalistică în principal. În acest an, colegii nu au mai vrut să participe cu fotografii şi atunci cei din Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj m-au îndemnat pe mine să am această expoziţie. Nu m-am axat aici doar pe fotografie jurnalistică, ci am mers şi pe unele realizate în timpul liber sau cu diverse ocazii, inclusiv în timpul unui curs foto făcut undeva la munte. Fotografiile sunt diverse oarecum ca şi tematică, totuşi m-am orientat în principal pe fotografii de peisaj din cele patru anotimpuri şi din mediul rural în care am încercat să imortalizez tradiţiile din Sălaj. Practic, este o expoziţie cu fotografii din mediul rural. În fotografie mai există un mod de prezentare a imaginilor care se numeşte diaporamă, care este de fapt o ilustrare a imaginilor pe un fond muzical, folosindu-se şi anumite efecte. Am întocmit un astfel de filmuleţ de câteva minute, numit 'Your nature', care cuprinde fotografii exclusiv din cele patru anotimpuri şi care sper să bucure ochiul şi sufletul.


AGERPRES: Te gândeşti deja la un alt proiect pe care să îl pui în practică după această expoziţie?

Sebastian Olaru: La momentul acesta, nu. Îmi doresc deocamdată să iasă bine această primă expoziţie şi poate în momentul în care voi avea o bază documentară mai largă, voi încerca să fac expoziţii pe o anume temă.


AGERPRES: Poate fi dificil să răspunzi la o astfel de întrebare, dar îmi poţi spune dacă între sutele sau poate miile de imagini pe care le-ai imortalizat există o fotografie de suflet?

Sebastian Olaru: Da, am o astfel de fotografie. Când ai rostit întrebarea, mi-a venit imediat în minte o fotografie pe care am realizat-o la alegerile europarlamentare din 2009, când am fost în mediul rural să fac un reportaj. Pe un drum de ţară, am întâlnit atunci un grup de copii romi care erau foarte simpatici. Aveau o roată de bicicletă cu care se jucau fără nicio grijă, unul dintre ei ţinea în mână o jumătate de pungă de pufuleţi... Era o imagine care m-a impresionat şi, văzându-mă cu aparatul, şi-au dorit să îi fotografiez. Atunci au început să îmi facă cu mâna şi chiar aşa i-am surprins... Fiind vorba despre alegerile europarlamentare, am intitulat fotografia 'La revedere, Europa!'. Cu siguranţă ei nu ştiau nimic despre alegerile europarlamentare sau despre Europa...


AGERPRES: Ce sfat le-ai da colegilor tăi, ca de la fotograf la fotograf ?

Sebastian Olaru: Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru ca o fotografie să creeze emoţie şi impact este să fie spontană sau să încerce să surprindă lucrurile aşa cum se întâmplă ele în mod natural, deci să nu fie una forţată. Şi la editarea fotografiilor încerc să intervin cât mai puţin. Sunt fotografi care fac modificări substanţiale folosindu-se de efecte, culori şi, în general, de tehnică. Eu încerc să intervin cât mai puţin, fac doar mici retuşuri de luminozitate, de contrast, foarte puţin de culoare, pentru că încerc să surprind lucrurile şi natura aşa cum sunt. Asta cred că este important şi face ca o fotografie să fie de succes - să surprindă naturaleţea lucrurilor. AGERPRES/(A - autor: Anamaria Toma, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.