Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deva, 25 iun /Agerpres/ - Mai multe piese extrem de valoroase, provenind din Neolitic, Epoca Bronzului şi Epoca Romană, vor reprezenta Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la expoziţia 'Comorile României' ce va fi organizată de ţara noastră la Beijing (China), în partea a doua a acestui an.
'Sunt 19 piese de mare valoare ce au fost descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara în urma unor săpături arheologice şi care au fost restaurate în cadrul muzeului din Deva. Pentru noi este onorant să putem participa la expoziţia 'Comorile României', organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României. Aceasta arată că muzeul din Deva este un reper pentru viaţa culturală din România', a declarat miercuri directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Piesele selectate pentru a fi prezentate la expoziţia din China au fost alese pe criterii de unicitate în ceea ce priveşte vechimea şi forma lor.
'Piesele cele mai vechi sunt din Neoliticul târziu şi au fost descoperite în situl de la Turdaş. Sunt două piese deosebite: o figurină antropomorfă reprezentând un personaj masculin şi un vas ce reprezintă feminitatea. Vechimea lor este undeva la 6.000-7.000 de ani. O piesă mai recentă din colecţia muzeului provine din Epoca Bronzului, fiind un vas în forma unei siluete de pasăre, cu o vechime de 3.400-3.600 de ani. Vasul a fost descoperit cu prilejul săpăturilor arheologice ce au precedat construirea autostrăzii Deva-Orăştie', a explicat arheologul Marc Antoniu, de la muzeul din Deva.
Alte piese ce vor putea fi văzute în expoziţia 'Comorile României' sunt datate în perioada Epocii Romane (secolele II-III). Între ele se numără o reprezentare a zeului Mitras, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, şi o statuetă a zeiţei Diana, ce provine din săpăturile arheologice de la Germisara, actualul Geoagiu-Băi.
'Vom mai prezenta un fragment din conductă de plumb ce a fost descoperit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi care făcea parte din sistemul de aducţiune a apei în fosta capitală a Daciei Romane', a arătat arheologul Oana Bărbat.
Piesele alese pentru expoziţia 'Comorile României' vor fi trimise în următoarea perioadă la Bucureşti, cu un transport special, iar anul viitor vor face parte dintr-un proiect expoziţional al MCDR Deva. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.