Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Arad, 25 apr /Agerpres/- Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a vorbit vineri, la Arad, despre litigiul pe care ministerul îl are cu sculptorul Florin Codre, cel care a câştigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri, a încasat suma de 10 milioane lei din bani publici, dar nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi nu a livrat încă lucrarea.
'Ministerul i-a achitat sculptorului Florin Codre suma de 10 milioane lei, urmând ca după ce ar fi ajuns monumentul la Arad să îi achite restul banilor cuveniţi. Execuţia monumentului a fost comandată de către artist în China, fără să ne anunţe, el declarând pe proprie răspundere că monumentul este gata, dar deocamdată nu a reuşit să găsească modalitatea de a îl aduce în ţară. Mărturisesc însă că pe mine personal Florin Codre nu m-a convins că monumentul există în realitate', a declarat, vineri, ministrul Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, Ministerul Culturii a făcut o analiză pe contract, după care a demarat o acţiune în instanţă în vederea recuperării lucrării sau a sumei alocate pentru realizarea monumentului.
'În momentul de faţă este pe rol un proces civil (demarat de un an şi jumătate - doi ani) între Ministerul Culturii şi sculptorul Florin Codre, iar în următoarele 2 - 3 săptămâni vom decide la nivel de minister dacă vom face sau nu plângere penală împotriva artistului plastic', a adăugat ministrul Kelemen Hunor.
Iniţiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, asociaţie care a şi organizat de altfel un concurs naţional pentru proiectul artistic.
Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanţarea acestuia şi a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanţilor Asociaţiei arădene. Proiectul câştigător care a fost anunţat în toamna anului 2007 aparţine sculptorului braşovean Florin Codre, acesta primind pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii.
Tot în anul 2007, Primăria municipiului Arad  l-a invitat pe sculptorul Florin Codre să prezinte arădenilor macheta viitoarei opere de artă, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate în cinstea Zilei Naţionale a României.
Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.
Municipalitatea arădeană a prevăzut anual fonduri în bugetul local pentru realizarea infrastructurii şi instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc. AGERPRES /FOTO PE FLUX/(AS,A - Ioan Weisl)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.