Bucureşti, 5 mar /Agerpres/ - Scriitorul Laurian Stănchescu protestează începând de miercuri, timp de trei zile, în Piaţa Victoriei, faţă de starea culturii române.
La bustul gol şi în picioarele goale, cu o panglică tricoloră la gât şi cu câteva dintre cărţile pe care le-a semnat aruncate pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, vizavi de clădirea Executivului, Laurian Stănchescu spune că a ales o formă de protest "la limita răbdării".
"Este un protest la limita răbdării mele ca scriitor şi am ales această formă de protest în faţa Guvernului pentru că mi se pare un atentat la viaţa spirituală a României ceea ce se întâmplă de 24 de ani. (...) Această spiritualitate veche pe care o avem din moşi-strămoşi este pur şi simplu îngropată în pământ", a declarat scriitorul pentru AGERPRES, adăugând că revendică o lege a culturii, lege care "nu există în România".
"Atrag atenţia autorităţilor că în clipa în care în ţara noastră cultura dispare şi noi ne risipim în neant. Nu sunt supărat pe nimeni. Doar le atrag atenţia că poate exista un orizont cultural şi spiritual pentru România", a subliniat artistul.
Laurian Stănchescu este iniţiatorul demersului de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi din Paris în România. În acest sens, scriitorul spune că are în prezent acordul scris al unei rude de sânge a sculptorului, act pe care îl va înainta, în aproximativ o lună, primăriei şi prefecturii Parisului.
"O rudă de sânge Brâncuşi mi-a dat un document în care solicită repatrierea osemintelor lui Brâncuşi şi reînhumarea în ţară", a adăugat scriitorul. "Brâncuşi a făcut din România o naţiune universală, a trimis-o în elita marilor culturi ale lumii şi părerea mea este că Brâncuşi valorează şi este mai cunoscut decât România toată la un loc. Iată cât îi datorează România lui Brâncuşi. Măcar o picătură să facă România pentru Brâncuşi decât face în continuare Brâncuşi pentru ţara noastră", a menţionat scriitorul.
Stănchescu a declarat că în aproximativ două luni va participa în Munţii Apuseni la un Colocviu Naţional în onoarea lui Avram Iancu.
"De patru ani de zile fac marşul naţional Avram Iancu. Plecăm de la casa Iancului desculţi şi mergem până la Ţebea 100 de kilometri pe jos spre memoria marelui erou", a spus Stănchescu, mărturisind că brâul pe care a ales să îl poarte la protest i-a fost dăruit de un moţ din Apuseni, în timpul unui asemenea marş.
Despre forma extremă a protestului său, Stănchescu a apreciat: "Părinţii mei, bunicii mei spuneau: 'Cei nebuni fac lumea iar cei cuminţi îi urmează'. Prefer să fiu un nebun de felul acesta decât să mai fiu un cuminte în ţara în care nu se mai întâmplă nimic în cultura română".
Acesta a explicat şi de ce a ales să aşeze pe caldarâm o parte din volumele pe care le semnează. "Cărţile mele sunt pe jos pentru că şi cultura noastră este la pământ", a adăugat el.
Stănchescu a subliniat că va protesta singur în acelaşi loc şi în aceeaşi manieră joi şi vineri, între orele 10,00 şi 14,00.
AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.