COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 06:20 si 09:00 se va semnala local, ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Vaslui; COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 05:50 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Alba, Zona depresionară a județului Harghita , respectiv zona localităților;
Domnia lui Mircea cel Bătrân a reprezentat o epocă a realismului politic, a sintezei culturale şi a toleranţei spirituale, a afirmat, miercuri, academicianul Răzvan Theodorescu, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia comemorării a 600 de ani de la moartea domnitorului Ţării Româneşti.
În comunicarea sa, "Mare voievod, herţeg, despot: ctitorul de ţară Mircea I", prezentată în Aula Academiei Române, Theodorescu a evidenţiat trei trăsături ale vechii civilizaţii româneşti care s-au structurat în timpul domniei de trei decenii ale principelui valah.
"Cea dintâi este sinteza culturală, aici dovedită mai ales prin prin elita princiară şi nobiliară. Aceasta, într-o lume unde voievodul - el însuşi purtător de costum cavaleresc apusean 'chausses' împodobit cu semne heraldice orientale - se afla în relaţii statornice sau episodice cu împăratul rege de Sigismund de Luxemburg sau cu contele de Nevers, viitor duce al Burgundiei, iar un boier valah îl însoţea pe marele senior baronul Enguerrand de Coucy", a spus Theodorescu.
O a doua trăsătură a civilizaţiei muntene a timpului, o reprezintă, potrivit istoricului, toleranţa spirituală, iar a treia - "conturarea (...) unei romanităţi, adică latinităţi a spiritului românesc" cu trei sute de ani înainte ca elitele româneşti, cronicarii să conştientizeze originea latină a românilor.
În acest sens, Răzvan Theodorescu a dat exemplul mănăstirii Cozia - locul unde este înmormântat Mircea cel Bătrân - pe care o consideră "mărturia unei 'latinităţi estetice' medievale, mult deosebită de estetica slavă iubitoare de complicaţii, supraîncărcări şi tendinţe piramidale în arhitectură".
Theodorescu a participat, miercuri, la sesiunea ştiinţifică comemorativă '600 de ani de la moartea domnitorului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân (1418-2018)'', organizată de Academia Română, prin Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie şi Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.
Academicianul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, a vorbit despre ţările române şi lumea stepelor euroasiatice la cumpăna secolelor XIV-XV, în timp ce academicianul Ioan-Aurel Pop a evidenţiat legăturile lui Mircea cel Bătrân cu Transilvania, iar prof.univ.dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române a prezentat o serie de mărturii arheologice şi numismatice în estul Ţării Româneşti în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân.
De asemenea, cu acest prilej au fost lansată medalia "Brăila - 650 de ani de atestare documentară", dar şi emisiunea de mărci poştale "Mircea cel Bătrân, 600 de ani de la moarte". AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.