Comunicat de presă - Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului și Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă

•  Comunicate
630 afişări

Reprezentanții statului din județul Vaslui, promotori ai destrămării familiilor

6d718301-03d2-444a-ab99-637734f82318

Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului și Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă își exprimă sprijinul față de familia Mihai, din municipiul Bârlad, aflată în pericolul de a-i pierde pe cei doi copii minori, Mihai Ioan și Mihai Parascheva, ca urmare a iresponsabilității de care dau dovadă reprezentanții statului român din județul Vaslui.

Situația de față a fost cauzată de acțiunea pe care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, la sesizarea Poliției Municipiului Bârlad, a înaintat-o către Tribunalul Vaslui, astfel încât cei doi copii minori ai familiei Mihai să fie scoși cât mai grabnic din mediul familial și dați în plasament în regim de urgență.

La cererea expresă a DGASPC, Tribunalul Vaslui a emis o ordonanță președințială cu titlu executoriu, fără somație sau trecerea unui termen.

La baza deciziei Tribunalului Vaslui au stat antecedentele tatălui, Mihai Andrei Nicolae, privind consumul de substanțe halucinogene, dependență pe care, potrivit documentelor medicale tatăl a tratat-o, relația părinților bazată 'pe valori și convingeri mistico-religioase', concretizată prin vizite dese la mănăstiri, precum și 'conduita oscilantă' a mamei, Mihai Simona Andreea, care, în opinia instanței, este incapabilă 'de a asigura un mediu securizant pentru creșterea și îngrijirea copiilor', datorată faptului că aceasta o îngrijește, în locuința familiei Mihai, și pe mama ei vârstnică, diagnosticată cu afecțiuni psihice.

Practic, într-un interval foarte scurt de timp, fără să cerceteze cu responsabilitate cazul, DGASPC și Tribunalul Vaslui au dispus luarea celor doi copii minori ai familiei Mihai din mediul familial, datorită convingerilor religioase ale părinților și datorită ajutorului pe care doamna Mihai îl acordă mamei sale, în vârstă și bolnavă. Astfel de sentințe, bazate pe criteriul apartenenței religioase, pe valorile și convingerile religioase ale pârâților, exprimate prin faptele de omenie ale acestora, s-au dat în România doar după instaurarea comunismului, când zeci de mii de români au fost băgați în pușcărie, pe motive 'mistico-religioase'.

Neseriozitatea și lipsa de profesionalism cu care Tribunalul Vaslui a tratat acest caz poate fi demonstrată prin faptul că la pagina 1 a Sentinței Civile nr. 686, dată în ședința de la 16 iulie 2014, a dispus luarea 'măsurii plasamentului în regim de urgență față de minorii Mihai Ioan și Mihai Simona Andreea la mătușa paternă Parfeni Daniela'. Mai exact, prin

sentința pe care a dat-o Tribunalul Vaslui a dispus trimiterea în plasament a doamnei Mihai Simona Andreea, mama celor doi copii. Considerăm inacceptabil ca aceia care sunt puși să săvârșească actul justiției și care hotărăsc să scoată copiii din mediul familiei naturale, mediu de care depinde în mod esențial dezvoltarea armonioasă a minorilor, să comită astfel de erori jenante care pun la îndoială corectitudinea deciziei.

În ceea ce privește justețea demersului DGASPC dorim să atragem atenția că județul Vaslui se află în topul județelor privind numărul de copii abandonați. În afară de copiii abandonați la naștere în maternități, anual, zeci de părinți își trimit copiii în centrele de plasament datorită sărăciei în care trăiesc. De asemenea, semnalăm faptul că în anul 2013, pentru hrana unui copil dat în plasament autoritățile statului din județul Vaslui au alocat 2 lei pentru masa unui copil cu vârsta până în 4 ani, iar pentru masa unui adolescent aproximativ 3 lei. În mod paradoxal, DGASPC Vaslui, în loc să se îngrijească

în a crea condiții decente de viață pentru copiii de care ar trebui să aibă grijă, dorește să sporească numărul copiilor instituționalizați.

Totodată, considerăm discriminatorie folosirea bolii mamei doamnei Mihai drept pretext pentru justificarea demersului pe care DGASPC Vaslui l-a făcut în instanță.

Considerăm că, pe lângă obligația constituțională și morală pe care familia Mihai o are de a-și crește copiii, doamna Mihai Simona Andreea are dreptul și obligația morală de a o îngriji pe cea care i-a dat viață. Într-o societate normală acest lucru este lăudat, nu incriminat!

Nu în ultimul rând, condamnăm lipsa de profesionalism și iresponsabilitatea de care au dat dovadă în relatarea acestui caz, atât organe de presă locale (Monitorul de Vaslui, Vremea Nouă), cât și centrale (ProTV și Europa FM). În căutarea senzaționalului aceste mijloace de informare în masă au îmbinat adevărul cu minciuna, rezultând materiale de

presă calomniatoare care pun în pericol dezvoltarea normală a copiilor familiei Mihai.

Atragem atenția asupra faptului că familia Mihai ne-a contactat, cerându-ne ajutorul, astfel că ne vom da concursul în a demonstra netemeinicia acuzațiilor ce i-au fost aduse, inclusiv prin acționarea în instanță a celor care denigrează și calomniază această familie.

În final, constatăm cu îngrijorare și condamnăm pasivitatea autorităților statului în ceea ce privește abandonarea copiilor și a vârstnicilor de către românii care, din cauza condițiilor socio-economice precare în care sunt obligați să trăiască, aleg să plece peste hotarele țării pentru a-și putea câștiga existența. Deși autoritățile statului nu fac mai nimic

pentru a le oferi românilor posibilitatea unui trai decent, acestea își întind 'binevoitor' brațul atunci când este vorba despre destrămarea unor familii.

Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului

Dragoș Tăcăluță,