Comunicat de presă - ANRP

 •  Comunicate
63 afişări

COMUNICAT DE PRESĂ 22 octombrie 2013

9423bbac-c06a-41bc-80e8-3c067bc0658d

Senatul a aprobat modificarea Legii nr. 165/2013

Senatul a aprobat marți, 22 octombrie, cu 95 de voturi 'pentru', zece 'împotrivă' și trei abțineri, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Noua lege a restituirilor a fost modificată în urma solicitărilor adresate primului-ministru Victor Ponta de către structurile asociative ale aleșilor locali. Prin adoptarea acestui proiect de lege, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comună, oraș sau municipiu. Legea nr. 165/2013 prevedea că președinții acestor comisii sunt reprezentanții instituțiilor prefectului.

De asemenea, prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor către entitățile învestite cu soluționarea notificării în vederea restituiri în natură sau compensării imobilelor cu alte bunuri. În forma inițială a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibilă doar în cazul solicitărilor formulate în temeiul legilor fondului funciar.

O altă modificare importantă a legii, aprobată de Senat, este prevederea potrivit căreia, în cazul în care din documentele existente în dosarele de despăgubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despăgubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevăzută de grila notarială pentru localitatea respectivă.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2013 va fi supus săptămâna viitoare aprobării Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează


Articole recomandate


Noul Agerpres